e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nekonečnem: Jak se žije za dveřmi zavřených prodejen

publikováno: 17.3.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Smutek, bezmoc, strach, ale i víra v budoucnost - takové emoce beze slov prozrazují fotografie, které začal zveřejňovat mostecký fotograf Daniel Šeiner. Zachytil na nich příběhy podnikatelů z Mostecka, na které tvrdě dopadla vládní omezení. Svůj projekt nazval Nekonečnem.

"Štvalo mě, kolik lidí sdílí názor typu 'Jsou to podnikatelé, ti mají nahrabáno'. Chtěl bych vidět kohokoliv z nich, kdyby nedostali jeden měsíc výplatu," vysvětluje Daniel Šeiner.

nekonecnem_seiner_2.jpgSérii odstartovala známá majitelka salonu Delta a organizátorka charitativních večerů ve prospěch dětí z dětských domovů, Petra Vyoralová. Daniel Šeiner ji zachytil mezi stojany šatů, za zavřenými dveřmi jejího salonu. "Když mi Daniel Šeiner zavolal, že by chtěl něco nafotit v salonu, netušila jsem co má 'za lubem'. To, že budu za modelku já, by mě ani ve snu nenapadlo, ale Dane díky... doba je zlá, jedeme v tom všichni, ale nás nedostanou, budeme bojovat," říká Petra Vyoralová. S letní přestávkou nemůže podnikat už rok - na dálku se šaty půjčovat nedají, společenské akce se žádné nekonají. Svatební obřady sice úplně zakázané nejsou, ale pravidla jsou natolik komplikovaná a omezující, že se konají maximálně v rychlosti na úřadě. "Projekt Daniela Šeinera naprosto vystihuje bezmoc, kterou teď téměř všichni podnikatelé prožíváme, když nemůžeme dělat to, co milujeme...," doplňuje ji dcera Pavla.

Podobně jsou na tom manželé Galinovi, majitelé litvínovského Docela velkého divadla. "Povídal jsem si s nimi a fotil v prázdném a promrzlém hledišti jejich divadla," vysvětluje Daniel Šeiner. Soubor nehraje ani nikde nemůže hostovat, jen občas se snaží potěšit diváky streamovaným představením, ale to vytápění divadla nebo platy herců nezaplatí.

"Ta samá krize dopadá samozřejmě i na mě samotného, protože musím mít také uzavřenou provozovnu. Považuji to v mém případě za nesmyslné, protože pár lidí za den v atelieru problém určitě nezpůsobí. Děkuji sice za kompenzace státu, ale jsou tak nízké a pro spoustu lidí těžko dostupné, že to stejně nenahradí náklady, ale hlavně tu radost pracovat, živit, budovat, tvořit...," říká fotograf Daniel Šeiner.

Zatím přesně neví, co se z celého projektu vyvine. "Možná to jednou bude na výstavu a nebo se to docení až historicky za několik desítek let," dodává. Nafotil už osm podnikatelů, kteří zápasí v uzavřených provozovnách. Denně se mu ale schází další a další nápady, takže projekt bude mít zřejmě pokračování. Další příběhy můžete sledovat na profilu fotografa.