e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Doyen aneb Vzpomínka na Stanislava Oubrama v sobotu v divadle

publikováno: 17.3.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Vlastimil Novák

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 19. března se na jevišti Městského divadla v Mostě sejdou na Malé scéně kolegové, přátelé a příznivci divadla, aby tu společně zavzpomínali na nedávno zesnulého herce, režiséra a literáta Stanislava Oubrama. Vstup ze zdarma, ale přesto si raději rezervujte místo.

Setkání, nazvané Doyen, to bude veskrze neformální, byť jeho součástí bude předání Ceny hejtmana Ústeckého kraje in memoriam právě Stanislavu Oubramovi i představení knížky Divadlo je zázrak, životu a tvorbě Stanislava Oubrama rovněž určené. 

Stanislav Oubram se divadlu na severu Čech věnoval bez šesti měsíců celých čtyřicet let. Na jevištích Městského divadla v Mostě (do roku 1990 Divadla pracujících) vytvořil bezpočet rolí všeho druhu – od těch zanedbatelných, což bylo jeho údělem pouze v samých začátcích herecké dráhy, až po ty nejvýznamnější z dramatického repertoáru. V Mostě ale i režíroval a psal, převážně hry pro děti.

Herecký život není lehký ani jednoduchý, v podmínkách regionálního divadla pak zvlášť. Když se ale vydaří, je pestrý, bohatý a inspirativní. Stanislav Oubram si ovšem na nedostatek hereckých příležitostí rozhodně stěžovat nemohl, a to, čeho se mu čas od času nedostávalo, nalezl jako osobitý a hojně využívaný interpret před rozhlasovým mikrofonem.

Na ledacos z toho, co existence divadelníka v profesionálním angažmá (a možná i na víc!) obnáší, si ti, kteří si v sobotní podvečer 19. března najdou cestu do mosteckého divadla, v úsměvném duchu vzpomenou. Lze předpokládat, že nad vážností okolností převáží úsměv a optimismus, vyvěrající z přesvědčení, že poctivá umělecká tvorba má význam vždy a všude. Stanislav Oubram toto přesvědčení nejen sdílel, ale věnoval mu všechny svoje síly a všestranný talent.

Foto: Oceněná inscenace Řidič paní Daisy, jedna z posledních rolí Stanislava Oubrama, archív Městského divadla v Mostě.