e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V mosteckém muzeum můžete objevovat svět ne-obyčejné tužky

publikováno: 17.2.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Znáte historii tak obyčejné věci jako je tužka? Jaké životní příběhy a dramata provázely hlavní hrdiny Hardtmuthovské tužkařské legendy? Jak a z čeho se vlastně vyrábí tužka? A chcete si zkusit vyrobit vlastní? Odpovědi můžete nalézt od konce února v Oblastním muzeu v Mostě, kde začíná výstava s řadou workshopů a doprovodných programů Historie NEobyčejné tužky.

Interaktivní výstava v Oblastním muzeu v Mostě bude zahájena v sobotu 27. února v 16,00 hodin a pro veřejnost bude otevřeno v úterý až pátek od 15,00 do 18,00 hodin, v sobotu a neděli od 10,00 hodin až do 1 května.

Výstava, jejímž partnerem je známý výrobce tužek KOH-I-NOOR Hardtmuth, provede návštěvníka stručně historií písma a psacího náčiní k vynálezu grafitové tužky. Prozkoumáte tužku z technologického úhlu pohledu a jako objekt hodný obdivu, který přetrval v lidských rukou po 200 let téměř beze změny. Podle kurátorů je výstava zaměřena zejména na rodiny s dětmi a také samozřejmě školní výpravy.

Součástí výstavy Historie NEobyčejné tužky je i životní sbírka historických a raritních tužek Emanuela Petráně a  prodejní výstava originálních tužkových šperků Čarbičková design. Návštěvníci si mohou během výstavy mohou vyrobit také vlastní tužku. Na březen a duben sjou naplánovány dílny. První z nich je Barevný pohádkový svět - výtvarná technika suchý pastel ilustrátorky Markéty Kotkové, která se koná na půdě muzea 13. března v 15,00 hodin.