e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Mostu se v květnu sjedou historická vozidla

publikováno: 17.2.2016, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend 12. až 14. května bude v Mostě patřit oslavě historie automobilového průmyslu. Součástí premiérového závodu The Most Historic Grand Prix na velkém okruhu autodromu bude totiž i sraz majitelů historických vozidel, kteří své veterány vystaví na plochách polygonu. K vidění budou auta a motocykly nejrůznějších značek a stáří, nejmladším nebude méně než 30 let.

Posádka historického vozidla, která se srazu zúčastní, získá dvě vstupenky na tribunu, jež platí také do depa závodních strojů. Může se těšit na stylové občerstvení a čeká ji také setkání s legendárními osobnostmi automobilového sportu. „Posádky se rovněž mohou zapojit do pokusu o rekord v co největším počtu historických vozů v jeden okamžik na závodní dráze. Show se uskuteční v neděli po skončení posledního závodu. Účastníci srazu se svými veterány se seřadí za zaváděcím vozem a objedou spanilé kolečko,“ upřesnila eventová manažerka společnosti Autodrom Most Veronika Raková.

Zájemci o sraz se zaregistrují prostřednictvím vyplněné přihlášky na webu autodromu

The Most Historic Grand Prix slibuje divákům podle Rakové nevšední zážitek. Kromě vlastních závodů, při nichž bude veřejnosti přístupné i zázemí týmů v servisní zóně s možností detailně se seznámit s dobovou závodní technikou, se mohou těšit na bohatý a pestrý doprovodný program. Patří k němu například oblíbené letecké akrobatické vystoupení. 

„V areálu polygonu si pak mohou zpestřit prohlídku vyšperkovaných veteránů taxijízdami, zvolí si mezi svezením v historickém autě či offroadovém speciálu. Nabídneme také vyhlídkové lety vrtulníkem. Pochopitelně nezapomínáme na naše nejmladší návštěvníky, základnu se zajímavým zábavným programem budou mít na dětském dopravním hřišti,“ upřesnila Raková.

Hlavním závodem The Most Historic Grand Prix bude FIA Lurani Trophy pro vozy formule Junior z padesátých a šedesátých let. Jejich jezdci bojují o titul mistra Evropy. Dále se v samostatném závodě představí vozy Historic Grand Prix Cars Association.  Jsou to vozy velkých cen z let 1930 - 1960 a z let 1961 – 1965. Britské vozy Grand Turismo pak diváky potěší v závodě Triumph Competition and British HTGT. Uvidí známé GT vozy značek MG, Morgan, Triumph, Lotus a další. V závodě o pohár ADAC HAIGO si to rozdají formulové i cestovní vozy bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí, a to formule Easter, Mondial a cestovní vozy značek Škoda, VAZ Žiguli, Melkus nebo Trabant. 

Bohatý program závodního víkendu doplní jízda pravidelnosti českých závodní vozů, kde se představí tovární speciály a především vozy individuálních konstrukcí.