e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Černobílé písničky s Alešem a Cibulkou a orchestrem Blue Star

publikováno: 17.2.2014, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

V současné době se prosazuje trend obliby písniček a šlágrů z první poloviny minulého století a zároveň nás televize zásobují černobílými filmy pro „pamětníky“ z té doby. V ČR působí několik souborů, které interpretují dobovou raně válečnou a předválečnou hudbu. Některé už v Žatci hrály, např. Havelkův Melody Makers, Doris and the Swinging Bastards. Další, mediálně méně známý, ale velmi žádaný soubor se jmenuje Blue Star. Ten se chystá do Žace 25. února.

V záhlaví orchestru stojí Taneční a swingová hudba třicátých a čtyřicátých let. Jeho kapelníkem je nadšenec a akordeonista Václav Marek. Přijede s ním známý znalec historického filmu, moderátor a stejný nadšenec pro předválečnou filmovou tvorbu Aleš Cibulka.

Václav Marek se svým orchestrem a Aleš Cibulka se spojili při přípravě pořadu Černobílé písničky. Aleš Cibulka umí zajímavě vyprávět a  Blue star zase umí promlouvat skrze muziku. Aleš Cibulka nás bude provádět kulisami prvorepublikových filmů a životy osobností předválečného stříbrného plátna, možná uvidíme i módní přehlídku toho, co nosili herečky a herci 30. a 40. let např. šaty Adiny Mandlové, Nataši Golové, oblek Oldřicha Nového a dokonce i nějaké autentické rekvizity z natáčení. Skupina Blue star bude vše doprovázet dobovou hudbou. Uslyšíme slavné i méně slavné americké jazzové hity i tvorbu Osvobozeného divadla nebo písně z repertoáru R. A. Dvorského a ještě mnohé jiné. Repertoár Blue star tvoří několik desítek skladeb.

Ansámbl, který Václav Marek založil v září 1999, interpretuje taneční a swingovou hudbu 30. a 40. let 20. století. Za dobu svého působení má za sebou řadu vystoupení a spolupráce s různými divadly - Klicperovým divadlem v Hradci Králové, Východočeským divadlem v Pardubicích, palácem Žofín a Divadlem Semafor v Praze, které se stalo jeho domovskou scénou. Jiří Suchý sám pro Blue Star napsal představení, v němž se uplatní jejich repertoár. Účastnili se Týnišťského swingového festivalu a podobných akcí, mají za sebou i hostování v Norimberku, Lipsku, Drážďanech či Bruselu. Vystupovali také na Pražském hradě, v České televizi i Českém rozhlase.

Blue star vznikli na principu sněhové koule. Z původně příležitostného dua, v němž hrál na akordeon Václav Marek, vzniklo kvarteto na přání některých organizátorů, poté sexteto, jak přibírali jednotlivé nástroje, a dnes je z něj osmi někdy až šestnáctičlenné těleso big bandového střihu. Samozřejmostí je dobová vizáž hudebníků, dobové nástroje a dokonce dobové notové pulty. Od všech podobných orchestrů se liší zařazením akordeonu do sestavy, tak jak to bývalo v předválečných orchestrech běžné.

S Blue Star spolupracovala či spolupracuje řada osobností jako Jiří Suchý, Jitka Molavcová. Miloň Čepelka z Cimrmanů pro ně píše texty a spolupracují i se samotným Divadlem Járy Cimrmana. Aleši Cibulkovi pravidelně koncertují na křtu jeho filmových kalendářů.

Takže vážení příznivci filmů a hudby z třicátých a čtyřicátých přijďte 25. února před 19. hodinou do Městského divadla v Žatci a přeneste se na chvíli do starých časů, kdy o rokenrolu neměl nikdo ještě ani tušení, hudbě vládl swing a lvem salonů byl Oldřich Nový. Soubor má pouze jedno přání, aby se dnešní divák bavil stejně dobře jako před lety a bude pro to dělat, co může.