e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Koncert Taliesyn podruhé v Žatci

publikováno: 17.2.2011, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Divadelní únor bude v Žatci ve znamení hudebních návratů. Stejně jako Nezmaři se do Žatce vrátí i skupina Taliesyn, která zde před dvěma lety příjemně překvapila,byť tehdy pouze hrstku přítomných diváků. Přijedou 21. února  v rámci „Zvesela! Tour“ k propagaci stejnojmenné desky.

Taliesyn je již docela letitá a zaběhlá hudební formace působící na naší scéně od konce devadesátých let. Vznikli s úmyslem hrát britskou folkrockovou hudbu, dokonce se pojmenovali po legendárním Welšském básníkovi, ale časem přibrali do repertoáru odkazy z více žánrů, kterémají podobné kořeny např. blues či jazz, etno, až po vlastní pokusy o lidovou hudbu. Někdy je to jen několik taktů v jedné písni a celkově to působí jako směs hudebních koření, vůní a barev, které zaranžovány a zahrány působí docela lákavě.

Občas bývají přirovnáváni k JethroTull, zejména pro dominantní flétnu a barvu hlasu Jana Bičovského, hlavního zpěváka kapely. Pravdou je, že tak jako umějí být baladičtí, dokáží na podiu někdy rozpoutat příjemné rockové až jazzrockové „peklo“ stejně tak jako jejich slavnější vzory.

Autoři písniček skupiny se považují spíše za písničkáře a na jejich skladbách je to poznat. Většinu repertoáru zpívají v angličtině, ale umějí i skladby, které jako by si braly trochu ze Sušilovy sbírky něco z Hutky, Vladimíra Merty nebo Vlasty Redla.

Kdo má rád škatulky a pořádek v žánrech musí z Taliesynu mít těžkou hlavu. Kdo má rád kvalitní hudbu i muzikantské výkony, přijde si na koncertech i při poslechu jejich již dvou alb Jižní Amnesie a Zvesela! na své. Na obou deskách najdeme české skladby, celkem jich v playlistu a repertoáru mají devět, takže bude možno poznat, jak jim to píše a zpívá i česky. Jejich nástrojové obsazení je již na pohled folkové. Kytary a harmonika, mandolíny, flétny, píšťaly. Jen bicí s basou tvrdí muziku. Nekurióznějším nástrojem je řecký strunný nástroj bouzouki (buzuki) vyrobený v Čechách.

Skupinu tvoří:  Jan Bičovský zpěv, bouzouki, harmonika, Vojtěch Jindra kytary, mandolína, Robert Fischmann flétny, píšťaly, EWI, zpěv, Filip Benešovský baskytara, Jiří Neužil  klávesy, RadimChrobok  bicí.

Kdo by si rád udělal sluchovou představu o tom, co hrají, tomu může napovědět třeba You tube: Birdsofthehils , S proudem (zde k vidění Buzuki) Wail-a-way (arabské motivy).

Taliesyn vydává u firmy Indies Scope na jejichž stránkách jsou k poslechu minutové ukázky všech písní z obou alb nebo obě celá alba v mp3.