e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zima v Krušných horách: Počasí se uklidnilo, skiareály se otevírají

publikováno: 17.1.2019, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Krušné hory mají za sebou náročný týden, ale díky bohaté sněhové nadílce čekají teď lyžaře skvělé podmínky. Většina střediska už obnovila provoz a bez problémů je také doprava. AKTUALIZOVÁNO v pátek 9,00 hodin.

Silnice Jáchymov - Boží Dar byla ve středu ráno otevřena, obnoveno bylo též autobusové spojení, a otevřen je hraniční přechod do Německa. Město Boží Dar odvolalo kalamitní stav ve středu v 17,00 hodin, nicméně nadále platí až do konce zimní sezóny zákaz vjezdu aut do centra pro turisty bez zajištěného parkování u svého ubytování. Nadále zde platí zákaz vstupu do lesů, kde by mohly běžkaře ohrožovat padající stromy. "Běžecké stopy se budou upravovat pouze ve volném nelesním prostoru na loukách kolem města," informovala božídarská radnice. Město žádá návštěvníky, aby využívali parkoviště mimo centrum, a varuje před vysokými pokutami. V provozu už je i železniční trať Nejdek - Potůčky. Nadále platí, že je uzavřena silnice Výsluní - Rusová na Chomutovsku. Podle ŘSD leží na silnicích druhé a třetí třídy v Krušných horách zbytky rozbředlého sněhu, fouká a místy se tvoří mlhy.

Zákaz vstupu do lesů nově platí v Krušných horách na Litvínovsku v oblasti Brandova, Rudolic, Hory Svaté Kateřiny, Flájí, Českého Jiřetína a částečně Klínů. Omezení se ale netýká běžeckých stop v lokalitě Mračný vrch.

Skiareál Klínovec je už od pátku v běžném provozu, mimo provoz je pouze lanová dráha Suzuki. Otevřeno je od 9,00 do 15,00 hodin, v provozu 3 lanovky, 5 vleků a více než 30 kilometrů sjezdovek. Od 9,00 do 16,00 hodin jsou v provozu vleky Za Prahou a Hranice. Večerní lyžování v pátek a sobotu.

Více než půl metru již leží ve středisku Klíny. Zatím je stále v provozu pouze vlek K1 Poma, a to od 9,00 do 16,00 a od 17,00 do 20,00 hodin.

Středisko Novako na Božím Daru je v provozu celý od 9,00 do 16,30 hodin, večerní lyžování od 19,00 do 20,30 hodin, od pátku 18. ledna je otevřen i snowtubing.

Ve středu se rozjely vleky na Bouřňáku na Teplicku. V provozu jsou všechny sjezdovky. Pokladna a parkoviště pouze v Mikulově. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování od 18,00 do 21,00 hodin.

Skiareál Alšovka u Klášterce nad Ohří bude v provozu od pátku celý víkend od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování v pátek a sobotu.

Otevřeno má skiareál Mezihoří, kde je v provozu velký vlek, malá sjezdovka sjízdná celá, velká částečně. Do pátku je otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin, o víkendu již od 9,00 hodin, večerní lyžování denně mimo neděle 17,00 - 19,30 hodin.

Na Českém Jiřetíně je aktuálně v provozu jeden vlek U kostela, a to od 9,00 do 16,00 hodin, o víkendu však budou v provozu již tři vleky - dva U kostela a Čerťák.

Minulý týden odstartovalo lyžování také na sjezdovce v Meziboří u Litvínova. Ve všední dny se bude lyžovat vždy odpoledne od 16,00 hodin, o víkendu od 10,00 do 16,00 hodin a od 17,00 do 20,00 hodin.

V areálu Zadní Telnice je nyní v provozu lanová dráha, cvičná, meva a tratě Macháček, Cvičná, Meva. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin.

Ski areál Krupka na Komáří Vížce bude o víkendu 19. a 20. ledna v provozu od 9,00 do 16,00 hodin.

Skiareál Pyšná u Chomutova je v týdnu v provozu od 10,00 do 16,00 hodin, večer od 17,00 do 20,00 hodin, o víkendu se začíná již v 9,00 hodin. "Sjezdovky upravené, parkoviště vyhrnuté, silnice na Pyšnou sjízdná s vrstvou nasoleného sněhu. Velmi doporučujeme poctivou zimní výbavu auta (řetězy, lopatu)," sdělili provozovatelé.

Již během středečního odpoledne proběhla úprava běžecké magistrály u Božího Daru. Upraveny jsou okruhy na loukách mezi celnicí a hřbitovem (3,6 km) a u Jahodové louky (2,3 km). "Na druhý z okruhů se dostanete upravenou stopou podél sjezdovky za Prahou - raději se tam ale vydávejte pouze za dobré viditelnost - ze stopy, která je už místy zafoukaná, lze snadno sjet a v terénu ztratit orientaci," doporučují provozovatelé. Stále platí, že v okolí Božího Daru je zákaz vstupu do lesních úseků. Aktuální stav běžeckých tras v Karlovarském kraji můžete sledovat zde

Na Teplicku jsou upraveny tratě Cínovec - Vitiška a závodní tratě na stadionu na Novém Městě a úsek Trafo - Vitiška. "V dalších dnech doděláme Cínovec- Komárka. V lese jsou popadané stromy, takže nelze udělat úpravu ve větším rozsahu. Auta parkujte na Cínovci, na Novém Městě není zatím kde," upozorňují provozovatelé.

Na trasách Krušnohorské bílé stopy panují o víkendu skvělé podmínky. Z pátku na sobotu se podařilo dokončit náročnou likvidaci kalamity a úpravu tratí. Na Lesné je dispozici přes 30 km, upraveny jsou stopy na Mračném vrchu na Klínech, na jiná místa platí zákaz vstupu do lesů. Na Dlouhé Louce leží až 80 cm sněhu a upraveno je přes 50 km tratí.

Tento víkend jeden skibus z Chomutova a Jirkova do skiareálu Pyšná, na Lesnou a Mníšek. Odjezd je v 8,40 hodin z autobusového nádraží v Chomutově a v 8,50 hodin z Jirkova.

Ilustrační foto: Pixabay.com.