e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum představuje místního loutkáře

publikováno: 16.12.2019, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Za loutkami žateckého rodáka Antonína Műllera se můžete vypravit do Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci. Jeho marionety můžete najít v divadlech po celém světě i žateckém divadle Jitřenka. Ukázky jeho tvorby budou přístupné do února.

„Ukážeme dřevěné loutky - marionety z dílny žateckého rodáka Antonína Műllera. Seznámíme s jejich návrhy, skicami, i s tím, jak jednotlivé loutky vznikají. Představíme loutku Čaroděje, která je dílem Antonína Műllera a je stálým inventářem Jitřenky Žatec,“ řekla o výstavě Jitka Krouzová, vedoucí výstavnicko-propagačního oddělení muzea.

Antonín Műller se narodil v Žatci v roce 1953. Vystudoval střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze, obor řezbář. Od roku 1980 pracoval pod Ústředním loutkovým divadlem v Praze a následně od roku 1985 ve Studiu Jiřího Trnky v animovaném filmu. Od roku 1989 je samostatným výtvarníkem, řezbářem a technologem loutek. Jeho výrobky jsou zastoupeny v divadlech v Německu, Dánsku, Švédsku, Belgii, Anglii, Austrálii, Japonsku a hlavně v České republice. V posledních letech je spolupracovníkem Divadla Spejbla a Hurvínka, kde se podílí na řadě inscenací. Kromě jiného pořádá i kurzy výroby loutek.

Výstava v Křížově vile potrvá do 23. února 2020, během svátků od 23. prosince do 1. ledna bude Křížova vila uzavřena.