e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaň si v neděli zazpívá vánoční mši

publikováno: 16.12.2016, kategorie: Hudba, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Kadaňští zpívají Kadaňským! Už popáté. Letos milovníci hudby z řad kadaňské veřejnosti oprášili po třech letech františkánskou barokní vánoční mši Missa prima pro festis Natalitis ze sborníku Harmonia Pastoralis. Svým sousedům ji představí v neděli 18. prosince od 17,00 hodin ve Františkánském klášteře.

Autorem je františkánský mnich působící v 18. století na Slovensku - P. Georgius Zrunek. Vedle této přenádherné skladby nebude chybět ani nejznámější adventní píseň Byla cesta ušlapaná, kterou jste měli možnost vyslechnout na všech adventních koncertech v Kadani v různých podáních.

Projekt Kadaň zpívá vznikl před pěti lety pod vedením Jany Šílové, která seskupila místní nadšence do zpěvu a začala s nimi nacvičovat vánoční program. Navázala také spolupráci s kadaňskou i kláštereckou základní uměleckou školou, které sboru „půjčily“ své instrumentalisty. V tom letošním se představí tedy nejen kadaňští zpěváci, ale také smyčcový soubor ZUŠ Klášterec nad Ohří Cantabile strings. Za dobu existence uskupení se v něm vystřídala spousta skvělých zpěváků, kteří nacvičili spoustu adventních a vánočních písní, ale také dvě celé mše. Přijďte si poslechnout výsledky jejich tříměsíčního snažení, umocněného nezměrným nadšením a láskou k hudbě. Vstupné dobrovolné.

Foto: pixabay.com