e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend – 18. až 20. prosince

publikováno: 16.12.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední adventní víkend je před námi a my pro vás máme celou kopu dárků - tedy vlastně jen pozvánek! Zato jich je hodně a jsou pestré. Pozveme vás na trhy do Chomutova a Mostu, stará řemesla ožijí třeba na Lesné, v oseckém klášteře (na fotce Míry Rady), v Úštěku, v lounském muzeu... a k tomu pár tipů, jak zabavit tatínky s dětmi, aby doma nepřekáželi.

Zlatá neděle na zámku
Tradiční setkání na zámku Klášterec nad Ohří s vánočními písničkami a členy oblíbeného hudebního divadla Hnedle Vedle se koná v neděli 20. prosince od 16,00 hodin.. Pro děti bude připravena dílnička na výrobu vánočních ozdob a vánoční malování na obličej.

Vánoční šupina
V sobotu 19. prosince chystá Aquasvět v Chomutově zábavné dopoledne pro rodiny s dětmi nazvané Vánoční šupina (od 9,00 do 12,00 hodin). Připraveny jsou soutěže, tanečky s klauny, zdobení vánočního stromu s ledovým královstvím, diskotéka pro děti a dokonce i výlov kapra. 

Chomutovské Vánoce
Na náměstí v Chomutově bude trh otevřen až do 23. prosince a jeho součástí bude Ježíškova pošta, mechanický betlém jízdy lokálky Amálky. Po oba víkendové dny můžete vidět ukázky středověkých řemesel, od 10,00 hodin jsou připraveny vánoční tvořivé dílničky, v sobotu od 16,00 hodin pohádka Hrátky s čertem, v neděli ve 14,00 hodin vánoční show pro děti a poté koncert Big Bandu Zdeňka Tolga.  Více na webu města.

Adventní prohlídky zámku
Zámek Červený Hrádek u Jirkova ještě tuto adventní neděli na prohlídky vyzdobeným zámkem s komorníkem, hudebním doprovodem a ochutnávkami cukroví a svařeného vína. Podrobnosti o prohlídkách a možnosti rezervace si můžete přečíst zde

Neděle ve skanzenu
Každou adventní neděli odpoledne nabízí krušnohorský skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku tvůrčí dílny, kde si můžete vytvořit vánoční ozdoby a také pohádku pro děti. V neděli 20. prosince  ve 14,00 hodin jsou připraveny ukázky vánočních zvyků a přinést můžete nadílku pro zvířata, pohádka Královna Vánoc začíná o hodinu později. Adventní program ve skanzenu se dozvíte v tomto přehledu. O nadílce také v dnešním článku ve Speciálu Advent a Vánoce 2015

Vánoční krabička na hradě
Štědrý den už klepe na dveře a dárečky ještě nejsou zabalené? Sestavte si vlastní originální krabičku podle své fantazie a chuti. Nejen, že si ji sami složíte, ale můžete si ji i nápaditě ozdobit, a to v Kadani na hradě v v muzeu v neděli 20. prosince ve 14,00 hodin. O všech adventních víkendech do 20. prosince, můžete navíc vždy od 10,00 do 17,00 hodin navštívit v královské síni výstavu, se kterou se podíváte do historie tradičních adventních i vánočních zvyků. Přijďte si připomenout, jak slavili adventní čas naše babičky i odkud pochází zvyky, které možná i vy dodnes doma udržujete. 

Vánoční tradice v klášteře
Ještě tento víkend v sobotu a neděli 19. a 20. prosince se vstupní prostory oseckého cisterciáckého kláštera promění ve vánoční dílnu a trh s řadou doprovodných programů. Otevřeno bude v sobotu i neděli od 10,00 do 17,00 hodin. Druhý adventní víkend se můžete těšit na betlém se zvířátky a v neděli na koncert v kostele a Betlémské světlo, které dovezou skauti z Mostu. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku

Vánoční trhy v Mostě
Od středy jsou na Prvním náměstí v Mostě otevřeny vánoční trhy s každodenním kulturním programem, stánky s řemeslnou výrobou a ohrádkou se zvířaty. V sobotu i neděli odpoledne od 16,00 hodin se můžete těšit na hudební vystoupení i pohádku. Podrobný program celých trhů najdete v článku Vánoční trhy v Mostě skončí až těsně před Štědrým dnem

Vánoce v horách
Poslední adventní neděli můžete navštívit Lesnou v Krušných horách a zpříjemnit si předvánoční čas nahlédnutím do vánočních tradic našich prababiček. V neděli 20. prosince si můžete na Lesnou přijít pro Betlémské světlo, vyrobit vánoční svícny z jablek, vánoční františky nebo se naučit metodu quilingu, plstění a zdobení jablíček cukrovou krajkou. Otevřeno je od 10,00 do 16,00 hodin.

Velký hornický průvod
Saským městem Annaberg Buchholz projde v sobotu 20. prosince hornický průvod, který každoročně čítá více než 1.000 osob v krojích z celého Saska a z dalších hornických regionů Německa. Co všechno můžete v tomto malebném městě prožít se dozvíte z článku V Annaberg-Buchholz se mísí vánoční tradice s hornickými.  

Divadelní Vánoce
S Docela velkým divadlem v Litvínově si můžete užít adventní sobotu 19. prosince. Postavy z pohádek Docela velkého divadla přichystaly předvánoční generálku na Štědrý večer, s lidovými zvyky, pečením ryby, výrobou vánočního řetězu a dárků pro maminky. Začátek v 16,00 hodin.

Úštěcký advent 
S podtitulem Vánoce jako od Josefa Lady se koná v sobotu 19. prosince celodenní program v centru Úštěku na Litoměřicku. Pořadatelé chystají slet andělů na náměstí (v 11,00, 14,30 a 16,30 hodin), v půl desáté se představí andělé na chůdách, náměstí zaplní dobový vánoční jarmark (otevřen od 9,00 do 17,00 hodin), otevřena bude úštěcká šatlava, v kostele bude vystaven betlém a na dalších místech města si můžete prohlédnout další vánoční výstavy.

Vánoce v muzeu
Historické budovy lounského muzea se v sobotu 19. prosince promění ve vánoční tržiště plné hudby, tance a kejklířů. Po celý den od 10,00 do 16,00 hodin můžete navštívit oba muzejní dvorky, kde vás čeká bohatý program. Prohlédnout si můžete i probíhající výstavu betlémů a vánočních rostlin. Podrobnosti se dočtete v článku Vánoce na muzejním dvorku v Lounech.

Výlet Doupovskou drahou
V sobotu 19. prosince si můžete vyjet Doupovskou drahou na předvánoční výlet. „Cílem této jízdy je zmírnit napětí v domácnostech a umožnit některým členům rodin, aby nepřekáželi při úklidu a pečení cukroví doma,“ říkají k mimořádnému zprovoznění trati pořadatelé. Vlak pojede v trase Kadaň – Kaštice – Radonice u Kadaně – Kadaň. Odjezd z Prunéřova je ve 12,50 hodin (Kadaň 12,58), zpátky v Kadani bude v půl čtvrté.

Vánoce v útulku
I pejskové můžou slavit vánoční svátky. A vy s nimi. V neděli 20. prosince od 10,00 do 14,00 hodin v Psím útulku v Jirkově (Březenec 706). Můžete se těšit na malé občerstvení, koupit nové kalendáře a hlavně vzít pejsky na procházku. Nezapomeňte na nadílku pro pejsky.

Otevření haly
Obec Strupčice otevře v sobotu slavnostně svou čerstvě dokončenou sportovní halu. Stane se tak 19. prosince od 18,00 hodin, v půl osmé uvidíte obří ohňostroj a od 20,00 hodin začíná zábava se skupinou FlashDance, čeká vás taneční vystoupení, barmanská show a soutěž o volné vstupy do haly.

Zdobení stromku v muzeu
Muzeum v Nové Vsi v Horách zve 20. prosince všechny děti na zdobení vánočního stromu. Vlastní ozdobu či přáníčko si mohou umístit na strom nejen děti. Začátek ve 14,00 hodin. Následuje soutěž o nejchutnější vanilkový rohlíček.

Adventní koncerty
Velký vánoční koncert žáků ZUŠ Klášterec nad Ohří se koná ve zdejším kulturním domě již ve čtvrtek 17. prosince od 17,00 hodin.
Dalším čtvrtečním vánočním koncertem pro sváteční pohodu bude vystoupení jazzového Tandemu v kavárně Mama Africa Cafe v Repre v Mostě, začátek v 19,00 hodin, vstup 75 Kč.
Operní pěvkyně Pavlína Senić, Tereza Mátlová a Andrea Tögel Kalivodová se představí v novém hudebním projektu Opera Divas, který zazní v neděli 20. prosince v kostele Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Ohří, začátek v 18,30 hodin. Večerem zazní nejznámější duchovní, klasické a populární skladby.
Předvečer 4. adventního víkendu  v Kadani zpříjemní koncert pěveckého sboru ProRadost. V repertoáru má radonické těleso písně různých žánrů, od vánočních koled a lidovek až po filmové, muzikálové a populární skladby. Začátek 18. prosince v 18,00 hodin v kostele Stětí sv. Jana Křtitele, vstupné dobrovolné.
Česká mše vánoční zazní v sobotu 19. prosince v 17,00 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže v Kadani. Zpívat bude smíšený sbor Hlahol, instrumentální doprovod zajistí Komorní orchestr města Chomutov. Sólové party přednesou kadaňští zpěváci. 
Další kadaňský adventní koncert zazní v kostele Čtrnácti sv. pomocníků ve Františkánském klášteře v neděli 20. prosince od 17,00 hodin. Čeká vás tradiční vánoční sbor složený z kadaňských zpěváků a muzikantů.
V kostele svaté Kateřiny v Chomutově (na náměstí 1. máje vedle budovy radnice) koncertuje v sobotu 19. prosince od 17,30 hodin soubor Comodo.
V chomutovské Galerii Lurago zazní v neděli od 15,00 hodin vánoční koncert Loutny české s hostem Janem Kačerem, tentýž koncert můžete vyslechnout i v 18,00 hodin v kostele svatého Ignáce.
Obec Březno na Chomutovsku pořádá 20. prosince v 17,00 hodin adventní koncert ve prospěch konta Matýsek v kostele svatého Petra a Pavla. Vystoupí pěvecký sbor Silentium 24 s kapelníkem Vladimírem Kinským a pěvecký sbor Aurum Chomutov, sbormistryně Magda Martincová. Příspěvek dobrovolný.
V litvínovském kostele sv. Michaela archanděla se koná adventní koncert Českého komorního ansámblu mladých v neděli 20. prosince od 17,00 hodin.
Chcete si poslechnout vánoční koncert České filharmonie? Nemusíte kvůli tomu do pražského Rudolfina, stačí zajít do kina Svět v Chomutově nebo Lípa v Duchcově. V sobotu 19. prosince od 14,45 hodin začíná přenos z Dvořákovy síně.
Kulturní centrum Duchcov zve na hudební rozjímání pro soprán, violoncello a klavír, které se koná 20. prosince od 16,00 hodin na Státním zámku v Duchcově. Předprodej vstupenek v KC Duchcov, vstupné 60 Kč. 
V neděli 20. prosince si můžete vyslechnout také koncert žáků ZŠ v Oseku, a to od 16,00 hodin v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Oseku.
Adventní koncert s homilií se bude konat ve Volyni v Krušných horách v kostele svatého Petra a Pavla. Začíná v sobotu 19. prosince v 18,00 hodin.

Vánoční bigbeatová besídka
Trochu z jiného soudku bude tradiční rockový vánoční koncert v klubu V+V v Mostě na Zahražanech. Skupina Cumbal si pozvala tentokrát Petr Kalandra Memory Band a Doctor Victor. Začátek ve 21,00 hodin.

Vánoční výstavy
Pokud hledáte inspiraci na výzdobu nebo se chcete pokochat krásou Betlémů či nejrůznějších tradic, vydejte se na některou z výstav. Jejich přehled jsme pro vás připravili v Tipech na vánoční výstavy

Foto: Miroslav Rada, pro ITC Osek.