e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na rande s netopýry

publikováno: 16.12.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední letošní setkání z cyklu Café Nobel se koná ve čtvrtek 18. prosince od 18,00 hodin na hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích. Tématem je tentokrát "rande s netopýry" aneb (Nejen) intimní detaily ze života netopýra velkého.

Co umožnilo netopýrům ovládnout vzdušný prostor a rozvinout se do takového množství druhů, které dnes známe? O zvláštnostech netopýří biologie pohovoří zoolog a biolog Mgr. Michal Porteš, doktorand Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Uslyšíte od něj také mnoho zajímavého o zvláštnostech potravní biologie netopýrů, jejich adaptacích a také o tom, jak vypadá roční cyklus netopýrů mírného pásma.

Zvláštní prostor bude věnován unikátnímu výzkumu netopýrů velkých v konstrukcích silničních mostů, jejich námluvám, akustické komunikaci a páření. Chybět nebudou zvukové ukázky zpěvu netopýrů ani videozáznamy. Na závěr se Michal Porteš zmíní o nejdůležitějších netopýřích lokalitách Ústeckého kraje, prozradí vám, čím jsou zajímavé a možná dojde i na informace o zimování a sčítání netopýrů.

 Místa si můžete rezervovat na adrese hap@hapteplice.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají.