e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Česká filharmonie míří do kin s vánoční mší

publikováno: 16.12.2014, kategorie: Hudba, autor: Radka Ondráčková/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dva klenoty české vážné hudby – Novosvětská a Rybova Česká mše vánoční – byly vybrány pro první živé satelitní přenosy vysílané z pražského Rudolfina do kin. Čtyři dny před Štědrým dnem se uskuteční druhý přenos koncertu České filharmonie. Tradiční hudební symbol českých Vánoc - Rybovu mši - si můžete poslechnout v HD kvalitě a prostorovém zvuku v kinech Lípa Duchcov a Svět Chomutov a žateckém divadle.

Symbolicky právě symfonií Z Nového světa pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka vstoupila Česká filharmonie, naše špičkové hudební těleso světové úrovně, do nové éry a vyrovná se tak konkurenčním orchestrům, které již přenosy v HD kvalitě a prostorovém zvuku vyzkoušely. 

Přenosy probíhají v sobotu v odpoledních časech, s cílem přilákat mnohem širší obecenstvo, než může Rudolfinum pojmout. Koncert bude řídit uznávaný šéfdirigent tělesa, Jiří Bělohlávek. „Obrazový a zvukový zážitek v kině má vysokou míru autenticity, proto budeme hrát s vědomím, že je v tutéž chvíli s námi nebývalý počet soustředěných a zanícených posluchačů, a moc se na to těším,“ prozradil šéfdirigent České filharmonie.

Zážitek diváků v kinosálech bude nejen cenově dostupnější oproti vstupence do Rudolfina, ale také bohatší o detaily, jež nabídne na deset kamer používaných při přímém přenosu. Kromě koncertů samotných diváci zhlédnou úvod před oběma představeními, budou sdílet atmosféru Rudolfina před rozezněním prvních tónů a v rozhovorech vysílaných během přestávky se dozví zajímavosti ze zákulisí koncertu. „Česká filharmonie je světově uznávaným orchestrem, patří k absolutní koncertní špičce, a je tedy přirozené, že se projektem satelitních přenosů přiblíží stejně renomovaným zahraničním tělesům. Po přenosech operních, baletních a činoherních, které nám už léta ukazují to nejlepší ze světových pódií, je ta pravá chvíle nabídnout divákům v kinech v HD kvalitě a špičkovém zvuku také obsah vysílaný z České republiky,“ sdělil za Aerofilms Ivo Andrle.

Koncert 20. prosince začíná ve 14,45 hodin. Missa pastoralis bohemica neboli Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby se stala nedílnou součástí českých vánoc. Jednoduchý text o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám zhudebnil rožmitálský kantor v roce 1796, ve své relativně nejšťastnější životní periodě. Skladba pro svou prostotu i radostnou a svěží atmosféru byla a stále je srozumitelná a přístupná širokému obecenstvu. Koncert završí první řada slavných Slovanských tanců Antonína Dvořáka. Vystoupí: Alžběta Poláčková – soprán, Veronika Hajnová – alt, Petr Nekoranec – tenor, Jan Šťáva – bas, Komorní sbor EN ARCHÉ, Smíšený pěvecký sbor Česká píseň, Vojtěch Jouza – sbormistr.

Foto: Kiran Ridley.