e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na čtvrtý adventní víkend – 18. až 20. prosince

publikováno: 16.12.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední víkend před Štědrým dnem a vánočními svátky samozřejmě patří programům, které jsou s Vánocemi spojené. Velké množství adventních koncertů doplní třeba slet andělů v Úštěku, živé Betlémy v Žatci, Chomutově a Mostě. Pokud chcete na Vánoce zapomenout, zkuste jednu z mnoha výstav, které začnou v těchto dnech.

Adventní koncerty
V neděli 20. 12. od 17,00 hodin se v litvínovském kostele sv. Michaela archanděla koná 4. Adventní koncert s podtitulem Přij´dte si zazpívat koledy s učiteli a žáky ZUŠ Chudeřín.
Schola Specialis Familiae, který používá historické středověké nástroje, koncertuje v sobotu od 10,00 hodin v kostele svaté Kateřiny v Chomutově. Koncert se koná v rámci Vánoc v muzeu.
Čtvrtý adventní koncert si můžete vyslechnout v kostele sv. Ignáce v Chomutově v neděli 20. 12. od 18,00 hodin. Vystoupí Loutna česká a Jan Přeučil.
V pátek 18. prosince od 15,30 hodin koncertuje v mosteckém Hospici Jirkovský pěvecký sbor.
Česká mše vánoční Jakub Jana Ryby zazní v pátek 18. prosince od 18,00 hodin v Děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Účinkují zpěváci J. Sibera, L. Kučerová, F. Zahraníček V. Doležal, na vahrany hraje M. Hanzal a doprovází mostecké pěvecké sbory pod vedením Evy Šimkové.
Rybovu mši si můžete poslechnout i v podání souboru Vox Melodica II a Carmina Přeštice, a to v sobotu 19. prosince od 15,30 hodin v mosteckém kostele sv. Václava a od 19,00 hodin v Docela velkém divadle v Litvínově.
V neděli 20. 12. od 17,00 hodin pořádá Adventní koncert kostel sv. Prokopa v Mukově u Bíliny. Vystoupí Dětský pěvecký sbor Blecha ZUŠ v Postoloprtech, Dětský pěvecký sbor Rozmarýn ZUŠ F.L. Gasmanna v Mostě pod vedením sbormistryně Dany Rejhové. K dispozici bude i svařák na ohřátí, výtěžek je určen na záchranu kostela.
Čtvrtou adventní neděli vystoupí v kostele sv. Apolináře v Modlanech na Teplicku kytaristka a zpěvačka Eva Henychová. Začátek je ve čtyři odpoledne.
V sobotu 19. 12. od 17,00 hodin se koná Adventní koncert na zámku Červený hrádek, vystoupí komorní smíšený sbor Vox Imperfecta.
V úterý 22. prosince od 19,00 hodin se v kostele Povýšení sv. Kříže na kadaňském náměstí odehraje velký Adventní koncert za účasti komorního smíšeného sboru Gaudium Cantorum, Collegia pražských trubačů, ředitele strahovské chrámové hudby Vladimíra Roubala a sopranistky Štěpánky Heřmánkové. Svátečním slovem program doprovodí farář v Nuslích, Rev. Dominus Jiří Pavel Kusý.

Slet andělů
Oblíbené úštěcké Vánoce se konají v sobotu 19. prosince od 9,00 do 17,00 hodin a zaplní celé historické jádro Úštěku na Litoměřicku. Na vánoční dobový jarmark na náměstí se opět snesou andělé, a to v 11,00, 14,30 a 16,30 hodin. Vystoupí řada divadelních souborů, hudebních těles a prohlédnout si můžete kostel svatého Petra a Pavla a úštěckou šatlavu.

Vánoční trhy v Teplicích
V Teplicích se vánoční trhy otevřou v sobotu a neděli 19. a 20. prosince na Zámeckém náměstí. Po oba dny budou stánky otevřeny od 11,00 do 18,00 hodin a nakupování vám zpříjemní bohatý program. Vystupí například trubači Konzervatoře v Teplicích, děti z Dětského domova v Krupce a ZUŠ Teplice, Divadlo Z Praku Praha, pěvecké sbory MŠ Cibuláček Dubí, MŠ Pramínek, Poupata ZŠ Maršovská, Audite Silete, Komořinka ZUŠ Bílina, Canzonetta Gymnázium Teplice, Cantare, Divadelní soubor Opak Obchodní akademie Teplice. Výtěžek z prodeje je určen na charitativní účely, uskuteční se i sbírka použitých a nepotřebných brýlí, které budou zaslány do rozvojových zemí.

Vánoční trhy v Mostě
Trhy na Prvním náměstí v Mostě potrvají do 20. prosince. Na každý den je připraven program: ve čtvrtek ve čtyři přiletí na náměstí andělé Divadla Kvelb a v pátek ve 14,30 dorazí Živý Betlém Divadla V Pytli a poté děti čeká diskotéka a soutěže Centra volného času. V sobotu i neděli začne program již v 11,00 hodin pěveckými vystoupeními. V sobotu odpoledne se představí folklorní dětský soubor Jirkovák a hudební skupina Vítr ve vlasech a v 15,30 hodin začíná představení Živý Betlém Divadla V Pytli. V neděli od 14,00 hodin mohou děti shlédnout zábavně-soutěžní pořad Čertovsky popletené vánoce a poté vystoupí ženský pěvecký sboru Clavis cordium a historická hudební skupina Rebel.

Ježíškova pošta a zvonička
Na chomutovském náměstí jsou vánoční trhy otevřeny až do 23. prosince. Zájemci mají šanci sklouznou se na umělé ledové ploše, kde jsou připraveny i diskotéky pro děti, funguje tam Ježíškova pošta a zvonička Štěstí. Svá okénka otevřel obří adventní kalendář a vánoční atmosféru navodí i stromečky ozdobené těmi nejmenšími. Více se dočtete zítra v pozvánce Renaty Malíkové ve Speciálu Vánoce 2009.

Slavnost u křížku
Občanské sdružení Středohoří Sobě zve na malou předvánoční slavnost u příležitosti dokončení obnovy křížku v Hostovicích u Ústí nad Labem. Začátek je v sobotu 19. prosince v 16,00 hodin na návsi v Hostovicích, na programu bude požehnání křížku trmickým farářem páterem Jiřím Voleským, předvánoční zpěv, chybět nebude ani drobné občerstvení.

Jirkovský advent
Do pátku 18. prosince se v Jirkově koná tradiční dobročinná akce místních škol na pěší zóně v Kostelní ulici. Děti a klienti Městského ústavu sociálních služeb zde budou prodávat vánoční ozdoby a výtěžek bude věnován Chomutovskému dětskému fondu při dětském oddělení Nemocnice s poliklinikou Chomutov. Stánky budou otevřeny každý den od 9,00 do 17,00 hodin, vždy v 15,00 hodin vystoupí žáci jednotlivých škol s připraveným programem.
Na 18.12. jsou na pěší zóně v Kostelní ulici přichystány Staročeské vánoce. Od 9,00 do 17,00 hodin uvidíte malovaný betlém v životní velikosti, tržiště se staročeskými řemesly a budete mít možnost vyrobit si vlastní vánoční ozdobu.

Živý Betlém
S předstihem si na 18. prosince přichystaly živý Betlém děti ze ZŠ a MŠ Liběšice. Své představení předvedou v Křížově vile muzea v Žatci od 9,00 a 10,00 hodin.

Vánoce u sousedů
Drážďanský trh patří k těm nejproslulejším v celém Německu. Otevřen je od 4. do 23. prosince každý den, o víkendech až do deseti hodin večer. Vánoční trh se soutředí hlavně na náměstí Altmarkt, najdete je ale také na zámku, u nově postaveného kostela Frauenkirche či nákupní třídě Prager Strase. Podrobné informace v češtině najdete na tomto letáku, kde se dozvíte vyčerpávající informace o všem adventním dění v Drážďanech. Vánoční trh je ale otevřen v téměř každém městě za hranicemi – například v Annabergu, kde je každý víkend odpoledne program. Za návštěvu stojí centrum výroby vánočních ozdob, městečko Seiffen s muzeem hraček. Trh zde bude otevřen do 20. prosince, o víkendech vždy od 10,00 do 18,00 hodin.

Výstavy
Vánoční výstava Šťastné a veselé je otevřena v jízdárně teplického zámku. Výstava trvá do 3. ledna.
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na vánoční výstavu Vůně medu, skořice, zázvoru…, která bude zahájena v hlavní budově slavnostní vernisáží ve čtvrtek 26. listopadu od 17,00 hodin. Výstava přiblíží historii perníkářského řemesla. Od 15. do 17. prosince jsou připraveny ukázky výroby.
Výstava Vánoce na půdě v Galerii Radniční sklípek v Litvínově nabízí inspiraci na netradiční výzdobu vánočních stromků. Kromě toho je v galerii otevřena Andělská pošta, která nabízí možnost odeslání dopisu pro Ježíška.

Nevánoční výstavy
Nechcete už o Vánocích ani slyšet? Pak pro vás máme několik nevánočních pozvánek na zajímavé výstavy.
Oblastní muzeum v Mostě nabízí výstavu S vláčkem Moldaváčkem v rámci Montanregionu Krušnohoří mezi světové památky Unesco. Pod dlouhým názvem se skrývá výstavy, mapující historii a současnost dříve vytížené a dnes oblíbené výletní železnice do Krušných hor. Otevřeno je do konce roku od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin a o víkendu od 13,00 hodin.
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci uvede v sobotu 19. prosince v 15,00 hodin novou výstavu nazvanou „Cesta do hlubin študákovy a kantorovy duše“ o životě pedagoga a spisovatele Jaroslava Žáka, autora stejnojmenné předlohy ke slavnému filmu. Připravena je ve spolupráci s Pedagogickým muzeem J. A. Komenského v Praze a potrvá do konce února.
Městské divadlo v Mostě pak pořádá 18. prosince od 18,00 hodin vernisáž výstavy Eva Klánová 50 let na scéně MDM, která mapuje práci jedné ze známých hereček této scény. Slavnostní vernisáž výstavy fotografií a vzpomínek proběhne před premiérou inscenace Tanec na konci léta v prvním foyer.
Ve čtvrtek 17. prosince bude v Galerii výtvarného umění v přesunutém děkanském kostele v Mostě zahájena výstavy soch nazvaná Vkročení do prostoru. Představí se na ní Luděk Míšek, Karel Přáda, Monika Immrová, Pavel Hošek, Jan Kovařík, Zdeňka Saletová, Anna Plačková, Jakub Lipavský, Petr Stibral, Bronislava Bakule Malá, Veronika Resslová, Pavel Šimíček, Zuzana Kačerová a Jindřich Zeithammel. Zahájení výstavy v 18,30 hodin v suterénním sále.
Městská výstavní síň Zlatá trojka v mostecké knihovně pak nabízí hned tři výstavy. Ta nazvaná 150 výstav mapuje novodobou historii této výstavní síně, První padesátka pak nabízí z cyklu Mostečtí výtvarníci sedmi zdejších umělců, kteří se pohybují okolo tohoto životního jubilea. Samostatnou výstavu fotografií pak má otevřenou Tomáš Ondrášek a nazval ji hravě Malé(h)ry.

Kadaňské hudební pozvánky
Ve čtvrtek 17. prosince od 19,00 hodin se můžete zakousnout do Chlebíčků, s nimiž na Střelnici do Kadaně přijedou Bratři Ebenové.
V pátek 18. prosince od 17,00 hodin bude Orfeum v Kadani hostit Vánoční koncert Tanečního studia M, kde budete mít možnost shlédnout nové choreografie a nebude chybět práce dramatického oboru
V sobotu 19. prosince od 20,00 h. pak v Orfeu zahrají v rámci tzv. Večera tříkrálového kapely The.Switch, Rattle Bucket a X-left to Die. Turné po šesti městech ČR má svým názvem symbolizovat pomyslné panování frontmanů těchto kapel na české metal-crossoverové scéně. Na koncertě se bude natáčet živé DVD.

Živý Betlém na statku
Na statku Podkrušnohorského zooparku v Chomutově můžete denně vidět prohlédnout živý betlém. Betlém se zvířaty bude otevřen návštěvníkům až do Tří králů. V neděli od 12,00 do 16,00 hodin se budou odehrávat výjevy ze starého biblického příběhu - Marii, Josefovi a malému Ježíškovi se přijdou uklonit Tři králové, pastýři i chudý lid. Vánoční atmosféru navodí i poslech vánočních písní, které zazpívá Zámecký sextet.

Betlém
V sobotu 19. prosince od  16,00 a 18,00 hodin se v prostorách velkého renesančního sálu zámku v Klášterci nad Ohří se uskuteční divadelní představení Betlém. Jedná se o malou vánoční hru o šesti obrazech na motivy Evangelia Sv. Lukáše a Sv. Matouše, kterou napsali Lukáš Gavenda a Jan Losenický. Hrají Divadelní společnost Klas a Navenek.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.