e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

30 let svobody: Bylo opravdu líp?

publikováno: 16.11.2019, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máte občas pocit, že revoluce v našich životech nic podstatného nezměnila a když, tak k horšímu? Než si zítra výročí listopadové revoluce připomene, zkuste se podívat na některá statistická data, shromážděná v rámci kampaně Možnost volby. Jak jsme na tom s ovzduším? A kolik by dneska stálo kuře?

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů, který dokazuje plošné zlepšení kvality života na Ústecku, je průměrný věk obyvatel. Za posledních 30 let se délka dožití zvedla u mužů z 66 na 74 let, u žen pak ze 74 na 80 let. Vliv na to jistě mělo i zlepšení životního prostředí, neboť Ústecký kraj patřil k nejhůře postiženým a byl to právě nedýchatelný vzduch, který zde poprvé v listopadu 1989 vyhnal lidi demonstrovat do ulic.

srovnani_ovzdusi_1989.jpg"Kyselé deště zlikvidovaly podstatnou část krušnohorských lesů, kvalita vody v řekách byla mizerná. Skutečný stav životního prostředí nesměla veřejnost z rozhodnutí KSČ znát. V říjnu 1989 se kvalita ovzduší na Teplicku kvůli měsíc trvajícím inverzím zhoršila natolik, že úřady lidem nedoporučovaly větrat ani vycházet z domovů," připomíná Helena Stehlíková z Velvyslanectví USA v České republice, které podpořilo projekt Možnost volby. Jak razantní opatření, především v energetice, zlepšilo ovzduší, je jasně vidět z tabulky.

Často a rádi žehráme na "drahotu" dnešní doby. Jak je to doopravdy? Byť se jistě Ústecký kraj nemůže srovnávat s metropolemi Prahou nebo Brnem, i zde klesla nezaměstnanost a vzrostla mzda. Ve 2. čtvrtletí roku 2019 činila průměrná mzda 31 220 korun, v porovnání s minulým rokem se jedná o více než 7% nárůst. "Víte, kolik by dneska stály běžné potraviny, spotřebiče nebo benzín, pokud bychom jejich ceny přepočítali na mzdu před 30 lety? Třeba máslo bychom pořídili za stovku, našetřit na nové auto by s průměrnou mzdou snad ani nešlo a jeho provoz by nás stejně vyšel pěkně draho," říká průzkum Možnost volby. Podívejte se, kolik by dnes stálo běžné zboží při přepočtu na dnešní příjmy.

srovnani_cen_1989.jpg

Co bychom zřejmě měli v Ústeckém kraji dohnat, je vzdělanost. Byť se zlepšuje, je Ústecko regionem s nejvyšším počtem lidí pouze se základním vzděláním. I tak roste počet lidí s maturitou nebo s vysokoškolským diplomem. Jen za posledních 15 let narostl jejich počet o polovinu na 15,2 % z celkové populace Ústecka.