e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkovská galerie bude vonět společným perníkovým betlémem

publikováno: 16.11.2016, kategorie: Výstavy, autor: Hana Zvalová

Sdílet: facebook twitter google+

Jirkovská galerie připravuje po loňském úspěšném projektu perníkového betlému postaveného z donesených figurek druhé kolo. Také letos se mohou amatérští pekaři a pekařky zapojit - upéct a nazdobit postavičku do společného betlému. Čas je do 24. listopadu, v sobotu 25. listopadu bude společné dílo odhaleno.

Loňský betlém čítal před rokem plných 212 figur – postaviček, zvířat, domů, stromů a dokonce rozbouřené moře a po Galerii Jirkov byl vystaven také na větrném mlýně ve skanzenu Stará Ves a jeho část i v Kovářské. Letos bude samozřejmě snahou tento počet překročit. Každý, kdo bude mít zájem zapojit se, má možnost upéct a nazdobit nějakou tu postavičku či zvíře a přidat do společného díla. Všechny nazdobené perníky přinesené do Galerie Jirkov nebo do jirkovského infocentra do čtvrtka 24. listopadu 2016 se stanou součástí společného jirkovského betlému. 

A aby těch betlémů nebylo málo, zároveň s perníkovými bude veřejnosti představena také sbírka dřevěných a papírových historických betlémů řezbáře a sběratele Václava Nekoly z Ostrova nad Ohří. Vernisáž výstavy betlémů papírových, dřevěných i našeho společného perníkového bude v sobotu 26. 11. v 15,00 hodin. Zároveň proběhne vernisáž obrázků Petra Koukola v galerii Na schodech a bude otevřen vánoční prodej uměleckých děl za příznivé ceny ve Výstavní síni Jana Plívy. Vše potrvá do 23. prosince. Otevírací doba galerie zde