e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoce v Mostě

publikováno: 16.11.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Statutární město Most

Sdílet: facebook twitter google+

Bohatý program, který potěší děti i milovníky hudby a klasické vánoční atmosféry, chystá na předvánoční a vánoční období město Most. Adventní náladu navodí už předposlední listopadový den rozsvícení vánočního stromu na 1. náměstí. Na stejném místě se budou od 16. do 23. 12. konat vánoční trhy s programem. Připravena je série koncertů, nebude chybět ani předávání Betlémského světla či oslavy příchodu nového roku.

Předání světla sv. Barbory

most_svetlo_barbory.jpgJednou z nejoblíbenějších předvánočních akcí je předání kouzelného světla patronky horníků svaté Barbory nejvyššímu představiteli města. To je tentokrát naplánováno na 27. listopadu v 17 hodin. Průvod uniformovaných havířů v čele se svatou Barborou vyrazí za svitu loučí od Rozkvětu směrem k Centralu, kterým projde za doprovodu dechové kapely a malých permoníků. Dále jejich kroky povedou k magistrátu, kde dojde k předání světla. Tradiční hornickou akci v Mostě zavedl a každoročně pořádá Spolek severočeských havířů. 

Rozsvícení vánočních stromů a Ježíškova pošta

Vánoční atmosféru můžete nasát první adventní neděli, tedy 29. listopadu, na 1. náměstí v Mostě. Program bude zahájen v 16 hodin. Připraven je hodinový program, který bude zahrnovat vystoupení Pavla Vítka s orchestrem a žáků Základní umělecké školy F. L. Gassmanna. Samotné rozsvícení stromu je připraveno na 17. hodinu. Děti budou navíc moci poslat svá vánoční přání, neboť na místě bude připravena Ježíškova pošta.  

Menší vánoční strom v ulici Jaroslava Seiferta pak bude slavnostně rozsvícen ve čtvrtek 3. prosince v 17 hodin. Předcházet bude půlhodinový kulturní program, který připraví základní škola v ulici Jakuba Arbesa (7. ZŠ).

Adventní koncert

most_kostel_interier.jpgTradiční adventní koncert, který pořádá město Most v kostele Nanebevzetí Panny Marie, se tentokrát uskuteční v neděli 29. listopadu od 18 hodin. Vystoupí vokální soubor Čeští madrigalisté pod vedením Veroniky Hádkové společně s Magdalénou Malou, Janem Hádkem (housle), Petrou Feistauerovou (viola), Liborem Maškem (violoncello), Janem Thurim (hoboj), Filipem Dvořákem (cembalo) a Miroslavem Pšeničkou (varhany). Záštitu nad koncertem převzali litoměřický biskup Jan Baxant a Ústecký kraj. 

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v divadle a kostele

Kromě adventního koncertu navodí sváteční atmosféru i Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. V Mostě její nestárnoucí tóny zazní hned dvakrát, a to v pondělí 14. prosince od 19 hodin v městském divadle a v pátek 18. prosince od 18 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Pořadatel je v prvním případě Macek Music Management Most, v druhém pak SGR Most společně s Drahoslavem Riegerem. 

Mikulášská tramvaj

Město Most připravuje pro děti každý rok i oblíbené jízdy tramvají s Mikulášem, čertem a andělem. Konají se 6. prosince od 15 do 18 hodin dle jízdního řádu vyvěšeného na zastávkách městské hromadné dopravy u obchodního domu Prior a Central. Vstupenky je možné získat za obrázek ve Středisku volného času, které sídlí v Albrechtické ulici. 

Vánoční trhy na 1. náměstí 

Největší a nejvýznamnější akcí konanou v Mostě v období adventu jsou Vánoční trhy na 1. náměstí. Tentokrát budou probíhat od 16. do 23. prosince vždy od 10 do 18 hodin. Každodenní odpolední kulturní program oživí soubor s řemeslnou výrobou (dráteník, svíčkař, mačkářská dílna). Podrobný program vánočních trhů najdete zde

Betlémské světlo

Tak jako na jiných místech České republiky, i v Mostě budou místní skauti předávat Betlémské světlo. Zájemci si mohou pro vánoční plamínek Betlémského světla, které je symbolem míru a přátelství, přijít ke stromu na 1. náměstí ve středu 23. prosince od 16 do 18 hodin nebo ve čtvrtek 24. prosince od 13 do 15 hodin. 

Silvestr na 1. náměstí

Nenechte si ujít oslavy Silvestra 2015 na 1. náměstí. Program začíná ve čtvrtek 31. prosince od 17 hodin. Účastníci oslav se mohou těšit na vystoupení skupiny revival Abba či zpěváka Petra Kotvalda. Vyvrcholením Silvestra bude v 19 hodin velkolepý ohňostroj. 

Podrobnosti o kulturních akcích najdete v kalendáři akcí na webových stránkách města Mostu.

P.I.