e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Prohlášení starosty města Jirkova

publikováno: 16.11.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Luboš Mizun

Sdílet: facebook twitter google+

Dne 11. listopadu vydal senát Krajského soudu v Ústí nad Labem v čele s JUDr. Dagmar Štullerovou usnesení, v němž mimo jiné konstatuje, že hlasování ve volbách do Zastupitelstva města Jirkov, konaných ve dnech 15. a 16. října 2010 ve volebních okrscích 7, 8 a 9, je neplatné.

K tomuto rozhodnutí soud dospěl na základě svědectví občana, který uvedl, že sám jiné občany svážel k volbám, předával jim předem vyplněné volební lístky a vyplácel jim peníze. Ty měl dostat od „jistého muže“, jehož nezná.

JUDr. Štullerová ve svém usnesení mimo jiné uvádí, že soud nemá pochybnosti o pravdivosti tohoto svědectví, protože ho učinila osoba, která si musí být vědoma, že může být stíhána pro podezření z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a přes toto nebezpečí újmy v sobě našla dostatek osobní odvahy, že toto prohlášení učinila.

Jsem rozladěn a rozhořčen z toho, že soud rozhodl o takto závažné události, jako je neplatnost voleb v některých volebních okrscích, na základě písemného vyjádření a nepovažoval za nutné svědka osobně vyslechnout. Přinejmenším by si tak mohl alespoň částečně ověřit jeho věrohodnost. Pan svědek má mimochodem v našem městě, mírně řečeno, velmi špatnou pověst.

Kdyby k jeho předvolání došlo, musel by klíčový svědek zřejmě do Ústí nad Labem přijet vlakem, protože má na dobu od 31. března 2010 do 31. března 2011 vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Možná by tato okolnost měla na stanovisko soudu ohledně důvěryhodnosti tohoto svědka alespoň částečný vliv. Nebo by to soud vyhodnotil tak, že je jeho osobní odvaha ještě větší, protože se vystavil riziku stíhání za další trestný čin, a to maření výkonu úředního rozhodnutí?

Rozhodnutí soudu respektuji, přestože se s ním nemohu ztotožnit. Učiním vše pro očištění  jména strany, jíž se toto rozhodnutí týká, i pro očištění jména našeho města.

V Jirkově 12. listopadu 2010

Radek Štejnar, starosta města Jirkova