e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nudíte se doma? Pořiďte si krmítko

publikováno: 16.10.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ať už kvůli počasí neb kvůli koronaviru, trávíme teď doma víc času. Zpříjemnit vám ho mohou ptáci, které přilákáte na krmítko. Co jim chutná a čím byste je rozhodně neměli krmit?

Na podzim samozřejmě ptáci žádné vaše krmení ještě nepotřebují, pomoc uvítají až ve chvíli, kdy pokryje krajinu sníh a dorazí mrazy. Nějakým soustem připraveným pod nos ale neopovrhnou ani teď, a vám se může naskytnout zajímavý pohled. K ruce si vezměte atlas nebo wikipedii, děti mohou z pozorování ptáků udělat "vědeckou" práci pro hodinu přírodopisu.

Podle ornitologů je vhodné přikrmovat od listopadu do března a množství přizpůsobujeme aktuálnímu počasí. Krmítko by mělo být alespoň 1,5 m nad zemí, ideálně na závětrném a nerušeném místo. Stříška chrání zásoby před sněhem a deštěm.

Co hodí? Slunečnice, oves, proso, pšenice a další obiloviny či luštěniny. Kosi a drozdi si pochutnávají na jablkách nebo jeřabinách, strakapoudi, brhlíci a sýkory potěší tuková směs, často v prodeji v podobě různých koulí k zavěšení. Odborníci ale radí vybalit je ze sítěk, protože si v nich ptáci zachycují drápky, případně je jiné zvíře, když spadnou na zem, může pozřít celé. Nikdy nekrmímte plesnivým či jinak zkaženým krmivem a nedávejte jim jakékoliv zbytky z kuchyně, stejně jako sladké. Z kuchyně je možné použít například neslanou rýži a brambory, strouhanou mrkev, vločky nebo lůj. Ideální je umístit na krmítko také pítko.

Zpracování dle Ekologického centra Most.

Ilutrační foto: GeorgeB2 z Pixabay.