e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 18. až 20. října

publikováno: 16.10.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Říjnový víkend nabídne pestrou směs akcí pod širým nebem i pod střechou, takže můžete vybírat podle počasí – oslavy mezinárodního dne archeologie, výlov rybníka, vaření marmelády, noční stezku odvahy, dostihy, gastro festival, výstavy nebo charitativní módní přehlídku.

Kdoulování ve mlýně
Z netradičního ovoce - kdoule - budou jako každý rok vyrábět marmeládu ve Vernerově mlýně v Brlohu na Lounsku. Kdoulování, které je certifikovaným zážitkem POOHŘÍ regionální produkt®, se koná v sobotu 19. října. Podrobnosti se dozvíte v článku Vyzkoušejte si výrobu kdoulové marmelády

Den archeologie
Tématem letošního Dne archeologie v mosteckém muzeu bude svět Keltů a Germánů, kteří se v muzeu usadí v sobotu 19. října. Čekají vás ukázky, komentované prohlídky a přednášky, módní přehlídka či výroba nástrojů. Podrobnosti v článku Do mosteckého muzea zavítají Keltové a Germáni

Den archeologie II.
Program k tomu dni chystá také Archeoskanzen v Březně u Loun a koná se ve stejný den, tedy v sobotu od 10,00 do 16,00 hodin. Akce
nazvaná Nakamen nabídne oživenou historii z raného středověku s ukázkami života i boje, otevřou se historické řemeslné stánky a začne nový archeologický experiment - uskladnění zásob v obilných jámách. Můžete si vyzkoušet opracování pazourků, pravěké vaření, navštívit pravěkou věštírnu. Součástí programu je oslava dne stromů se sázením stromů a věšením ptačích budek. Vstupné dobrovolné.

Po stopách svídnické dráhy
Výlet po zaniklé krušnohorské trati v česko-německém pohraničí pořádá o víkendu Partnerský spolek Litvínov a turistický spolek Olbernhau. Pěší výlet povede z Nové Vsi v Horách do Olbernhau v neděli 20. října. Kam vás výlet zavede se dozvíte v článku Po stopách svídnické dráhy v Krušných horách.

Slavné songy s příběhy
Zpěvák a kytarista Martin Benda hraje a zpívá pásmo českých hitů, které mnozí známe v podání populárních interpretů (Matuška, Kryl, Neckář, W. Daněk, Gott, Černoch, Donutil, Mládek, Grossmann, Novák, Šlitr, Suchý...). Příběhy písní si můžete vyslechnout v sobotu 19. října od 17,00 hodin v sále knihovny v Postoloprtech. Vstupné 50 Kč, mládež, důchodci a ZTP zdarma.

Tajemství klášterecké minulosti
Vydejte se dnes večer na procházku Kláštercem nad Ohří a vyslechněte si vyprávění o záhadách, legendách a tajemných příbězích města i zámku. Provázet vás budou herci kláštereckého divadelního spolku Klas. Procházka začíná v 19,00 hodin u zámku. Počet míst je omezen, takže doporučujeme rezervaci na čísle 474 375 436.

Výlov zámeckého rybníka
Jednou za dva roky se koná na Červeném Hrádku u Jirkova slavnost výlovu rybníka. Letos se tak stane v sobotu 19. října. Výlov začíná v osm ráno, hned poté bude možnost si ryby koupit. Těšit se můžete i na stánky s občerstvením včetně rybích specialit. K dobré pohodě bude hrát kapela Makovec (od 9,30 hodin) a Album (od 12,00 hodin). Vstup je zdarma.

75 let od výsadku Jan Kozina
Události staré 75 let, při nichž v říjnu 1944 zahynuli na návrší Mělce u Loun sovětští partyzáni z výsadku Jan Kozina, připomene v Lounech několik akcí. Jednou z nich je sobotní program přímo v Mělcích, kde budou probíhat bojové ukázky z října 1944 s komentáři (od 10,00 hodin). Zároveň se můžete zúčastnit turistického pochodu se startem od radnice od 8,00 do 8,30 hodin.

Setkání heligonkářů a harmonikářů
Poslechnout si heligonky a harmoniky můžete v sobotu 19. října od 17,00 hodin v Kulturním domě v Klášterci nad Ohří. Dorazí muzikanti z celého kraje, program uzavře volná zábava s Kladenskou heligonkou. Vstup 100 Kč.

Hrad pod palbou
Poslední letošní akcí Horního Hradu u Stráže nad Ohří bude víkendový program Pod palbou. Dva dny 19. a 20. října bude k vidění na 100 šermířů, ukázky palných zbraní, přednášky. V sobotu bude otevřeno až do 22,00 hodin a uvidíte ohnivé divadlo. Podrobnosti v dnešním článku Horní Hrad zakončí sezónu pořádným rachotem.

Móda a hvězdy
V neděli 20. října se od 18,00 hodin uskuteční v Městském divadle v Mostě již 6. ročník charitativní módní přehlídky Móda a hvězdy. Moderátory večera jsou tradičně David Gránský a Karel Kašák, jako modelky se představí Veronika Kašáková, Nikol Švantnerová, Barbora Hodačová, Taťána Makarenko, Lilian Sarah Fisherová, Denisa Spergerová, Inna Puhajková, Lenka Taussigová, Lucie Šlégr, Mónica Sofia, Dina Cassama a další a také modelové Josef Kůrka a Matyáš Hložek. Výtěžek z této akce - vloni to bylo 300 tisíc korun, pomůže dětem z Klokánku v Teplicích a z DD ve Vysoké Peci a také Nadačnímu fondu Veroniky Kašákové. Na programu se podílejí nejen modelky, modelové a zpěváci, David Gránský a Matyáš Hložek, ale také samotné děti, které se divákům představí přímo na jevišti. Režisérem večera je Petr Čejka ze Storm baletu v Plzni a organizátorem Módy a hvězdy je Petra Vyoralová, Svatební salon Delta.

Probuď Most
Poznej, kde to v Mostě žije - zní podtitul víkendového festivalu Probuď Most. Po tři dny můžete navštívit nejrůznější podniky ve městě, které nabídnou program. Zapojí se čajovna Mantra, Rokáč Vinohrady, klub Dublin, N-Club, Ulita, kasárna St. Lucia, Kraken Bar, vzdělávací centrum Bridge 714 či divadelní klub Školka. Program si můžete stáhnout zde

Dostihy
V neděli 20. října od 12,30 hodin se na Hipodromu Most uskuteční již 81. ročník Ceny zimního favorita. Dostih nejvyšší kategorie s dotací 550 000 Kč je nejvýznamnějším kláním pro dvouleté koně v České republice. Dále se můžete těšit také na 94. Českomoravskou cenu a šest dalších dostihů. Návštěvníkům bude k dispozici tradiční kyvadlová doprava zdarma, která jezdí na trase OD Prior, První náměstí, Čs. mládeže, konečná zastávka tramvaje číslo 4 a Hipodrom.

Čert v klášterní kuchyni
Tento neobvyklý podtitul má letošní Putování - stezka odvahy Žatcem. Startuje v pátek 18. října z Hošťálkova náměstí. Akce je určena pro rodiny s dětmi, které čeká zábavné noční putování městem se strašidly. Trasa pro méně odvážné startuje v 18,00 hodin, zcela potmě pak v 18,45 hodin.

Hudba na hradě
Na hradě Kostomlaty pod Milešovkou se v sobotu 19. října od 18,00 hodin koná koncert kapel Passage a Bob a Bobci. Hraje se v hospůdce na hradě, vstupné je dobrovolné ve prospěch hradu.

Gastro food fest
Na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích se v sobotu a neděli 19. a 20. října koná festival jídla a pití. Čekají vás ukázky české i zahraniční gastronomie, kuchařské show a doprovodný program. Otevřeno je od 10,00 hodin, v sobotu do 18,00, v neděli do 17,00 hodin. Vstupné 100 Kč.

Únik z totality
V sobotu 19. října se v chomutovském muzeu otevírá nová výstava, která připomene rok 1989 na Chomutovsku. Učiní tak velmi netradičním způsobem - únikovou hrou, která vás přenese do atmosféry dní. Vernisáž se koná v kostele svaté Kateřiny na náměstí, kde bude zároveň odhalen obelisk Pravdy a lásky s otiskem ruky Václava Havla. Začátek v 15,00 hodin.

Točený porcelán
Další zajímavou výstavu nabídne o víkendu Pavilon A v lounském parku. V pátek 18. října v 18,00 hodin se otevře vernisáž výstava ručně točeného porcelánu, plastik a obrazů Jany Marešové. Otevřeno bude v pátek do 19,00 hodin, v sobotu od 11,00 do 22,00 hodin a v neděli do 17,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.