e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Křížova vila v Žatci nabídne nedělní výpravy za uměním

publikováno: 16.10.2019, kategorie: Vzdělávání, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Pro letošní podzim připravilo žatecké muzeum novinku v podobě seriálu o dějinách umění. Celkem osm přednášek proběhne od konce října 2019 do začátku května 2020. První z nich bude tuto neděli 20. října věnována pravěkému umění.

Minikurz je vhodný pro ty, kteří se s historií umění teprve seznamují, i pro ty, kteří už nějakou zkušenost mají. Každá přednáška se bude věnovat jednomu uměleckohistorickému období s důrazem na příběh jednoho konkrétního umělce. Výklad doplní i kvalitní velkoplošná projekce. 

V přednáškách si připomeneme ty nejzásadnější okamžiky v dějinách výtvarného umění, představíme si ty nejzajímavější osobnosti a seznámíme se s nevýznamnějšími díly, která vznikla od pravěku do konce 19. století. To vše v nenáročném vyprávění založeném na slavné knížce Ernsta Gombricha s názvem Příběh umění," přibližuje Monika Merdová, absolventka magisterského studia Dějin výtvarného umění na Univerzitě Palackého v Olomouci, která zájemce seriálem provede.

Cyklus bude zahájen v neděli 20. října přednáškou o pravěkých jeskynních malbách. Zájemci si mohou předplatit celý kurz za výhodnějších dvě stě korun nebo přijít na jakoukoliv přednášku z cyklu, kdy zaplatí vstupné 30 Kč. Přednášky se budou odehrávat jednou za měsíc, vždy v neděli od 15,00 hodin v unikátním prostředí Křížovy vily. Budete-li hledat poblíž hotely a penzion, podívejte se na nabídku ubytování v Žatci.

Termíny a témata:

20.10. - Pravěk - Altamira a Lascaux
10.11. - Antika - Parthenon, Feidias
15.12. - Byzanc - Hagia Sofia
12.1. - Románský – iluminované rukopisy
9.2. - Gotika - Opat Suger – vznik gotického slohu
8.3. - Renesance - Michelangelo
5.4. - Baroko – Caravaggio a Bernini
3.5. - Romantismus - Violet le Duc

Ilustrační foto: Rodrigo de la torre from Pixabay.

Článek obsahuje P.I.