e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslavy výročí Ohře skončí v říjnu na soutoku

publikováno: 16.10.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Celoroční oslavy řeky Ohře se uzavřou symbolicky v místech, kde řeka končí svou více než třísetkilometrovou pouť – v Litoměřicích na soutoku s Labem. Program na Střeleckém ostrově v sobotu 24. října ukončí rok, kdy Destinační agentura Dolní Poohří připomínala řadou akcí 1210 let od první písemné zmínky o Ohři.

Závěrečný program, který organizuje Centrum cestovního ruchu Litoměřice společně s partnery, se bude konat v areálu Veslařského klubu od 13 do 18 hodin. Stejně jako v Kadani se návštěvníci mohou těšit na unikátní ukázku plavení voru po řece.  Na 15. hodinu je připraveno symbolické vlévání Ohře do Labe za účasti zástupců litoměřického biskupství a křest nových lodí veslařského oddílu, který poté návštěvníkům předvede svou exhibici. 

Během odpoledne jsou připravena také hudební a divadelní představení, děti pobaví veselí vodníci Ohřínek a Polabáček, tvůrčí dílny a skákací hrad. Sportovně naladěným návštěvníkům bude k dispozici veslařský trenažér a s průvodcem si budou moci prohlédnout celý veslařský klub. Vyzkoušet si mohou i jízdu auty Volkswagen, která hosty po skončení programu dopraví do litoměřického hradu, kde v 19 hodin začíná představení Včera, dnes a zítra aneb Nové scénky Felixe Holzmanna. Vstup na oslavy na Střeleckém ostrově je zdarma, stejně jako divadelní představení, na nějž je však nutné si vstupenky rezervovat nejpozději do pátku 23. října do 17,00 hodin v recepci Hradu Litoměřice.

Cílem letošních oslav je připomenout význam řeky v životě našich předků i v současnosti. V letošním roce uplynulo 1210 let od první zmínky o Ohři. Pochází ze středověké kroniky, mapující výpravu vojska římského císaře Karla Velikého z roku 805. Oslavy řeky Ohře začaly v dubnu u pramene v Německu a postupně putovaly po celém toku Ohře. Největší akcí byla velká červnová slavnost na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Společně s oslavami putuje také výstava, která ukazuje na mapách a fotografiích historickou a současnou podobu řeky a okolí a která se zastavila v Kadani, na zámku v Libochovicích, v kulturním zařízení města Postoloprty a teď se představí 24. října návštěvníkům Střeleckého ostrova.

V červnu Destinační agentura Dolní Poohří vydala knihu Báje a pověsti řeky Ohře, jejímž autorem je kadaňský historik Petr Hlaváček a ilustrátorem Antonín Grafnetter. Kniha je k dostání v informačních centrech Dolního Poohří a součástí litoměřického programu bude i čtení z ní.