e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tonny blues band přiváží do Žatce Kaiu Brown

publikováno: 16.10.2014, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Podzimní hudební večery v Městském divadle v Žatci budou ve znamení jazzu a blues. Prvním bluseovým počinem bude koncert skupiny Tonny blues band s americkou, v Čechách žijící zpěvačkou jménem Kaia Brown. Ve čtvrtek 23. října od 19,00 hodin se můžeme těšit na osvědčenou českou bluesovou kapelu, které šéfuje ostřílený bluseový muzikant a kmotr všeho bluesového dění u nás, Antonín Tonny Smrčka, mj. zakladatel Žlutého psa, Abraxasu či Pumpy.

V roce 1997 dal dohromady kapelu, v níž se zpočátku objevovali známí bluesoví muzikanti a jejich pěveckou hvězdou byla tehdy ještě neznámá Tonya Graves. Tu po odchodu do Monkey Business (2000) do roku 2010 nahradila jiná Američanka, Jovana Jenkins. Spolu s Tony Blues Bandem v roce 2000 a 2001 předskakovala slavným rockerům Peteru Greenovi a Micku Taylorovi (ex Fleetwood Mac a Rolling Stones oba ex Bluesbreakers).

Zatím poslední změna na postu zpěvačky má jméno Kaia Brown. Kaia Brown je americká, v Praze žijící zpěvačka, studiová vokalistka. Už to, že ji angažoval Tony Smrčka, je známkou kvality a ona ji každým koncertem a každou písní potvrzuje. Má v sobě ohromnou energii, kterou ovšem dokáže vždy usměrnit ku prospěchu písně. Mimo TBB je členkou zajímavé formace N.O.H.A. Letos v létě se stala součástí nového projektu Amusement park.

Repertoár Tony Blues Band tvoří bluesová, soulová ale i rocková klasika. V ukázkách lze Kaiu slyšet zpívat skladby od Billie Holiday, stejně jako Ray Charlese, Joe Cockera a dokonce i Come Together od Beatles. Lze říci, že si to hrají dost po svém, ale výsledek stojí za to. K tomu si lze přičíst neotřelá aranžmá i hudební improvizace, např. Come Together umějí protáhnout i přes 12 minut, vlastní repertoár, a ve výsledku je to hodně zajímavý mix.

V roce 2010 vydali své první a zatím poslední album Ten After Ten obsahující deset většinou autorských skladeb dvojice Smrčka/Karez. Jsou pravidelnými hosty různých blues festivalů a akcí včetně toho nejznámějšího Blues alive.

Stále platí akce pro diváky, kteří když v pokladně předloží lístek z minulého hudebního večera, obdrží 50% slevu z ceny vstupného.