e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Středohoří v kýči – slavnostní vyhlášení vítězů

publikováno: 16.10.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Jiří Šedivý

Sdílet: facebook twitter google+

Slavnostní vyhlášení vítězů umělecké soutěže Středohoří v kýči, v níž se soutěžící měli pokusit o co nejkrásnější (kýčovité) ztvárnění kraje a lidu Českého středohoří, se blíží. Všichni příznivci Českého středohoří a jeho neotřelých ztvárnění jsou tuto sobotu 17. října od 15 hodin srdečně zváni do Kulturního centra Řehlovice, kde vedle obligátního předání cen dojde k lehce recesistickému a těžce zábavnému představení všech zúčastněných děl.

Tento týden se proto sešly odborné komise, aby vyhodnotily díla zaslaná do soutěže. Mezi porotci se nacházejí renomovaní odborníci z oborů odpovídajících jednotlivým soutěžním kategoriím – výtvarné, literární a hudební. Lze mezi nimi nalézt např. kunsthistorika dr. Víta Honyse, ústeckého literárního historika dr. Václava Millera nebo muzikologa z ústecké univerzity Mgr. Luboše Hánu.

V kategorii výtvarné se sešlo 23 děl různých technik i úrovně. Oproti minulému ročníku soutěže v roce 2007 jsou letos mezi soutěžními díly i plastiky a keramika. Několik líbezných prací stvořily zřejmě dětské ruce.

Kategorie literární se skládá ze 17 prací. Opět převažují básně, ale žánrový rozptyl je letos opět širší – mezi zastoupenými díly shledáváme i dvě krátké povídky, jednu vzpomínkovou črtu a jeden hymnus.

Překvapení nám přichystala kategorie hudební – oproti jedinému soutěžnímu dílu ze soutěže z před dvěma lety se letos do soutěže přihlásila díla tři! Z toho jedna píseň dokonce ve formě takřka animovaného hudebního klipu!

Tato netradiční soutěž se zábavným veřejným vyvrcholením organizovaná občanským sdružením Středohoří sobě se mohla uskutečnit díky podpoře města Ústí nad Labem.