e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny otevřených památek pokračují i tento víkend

publikováno: 16.9.2020, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Minulý víkend začaly Dny evropského dědictví, které otevírají historické památky, nabízí netradiční prohlídky a zpřístupňují i jindy uzavřená místa. Tento víkend 19. a 20. září můžete vyrazit na komentované prohlídky v Klášterci nad Ohří, do Žateckých dvorků nebo na prohlídku památek v Chomutově.

Klášterec nad Ohří
Město chystá dvě zajímavé komentované prohlídky zdejších památek. Komentovaná prohlídka unikátní barokní památky cesty Sedm bolestí Panny Marie v zámeckém parku, kdy vám bude průvodcem samotný hrabě Michael Oswald Thun, se koná v sobotu 19. září od 11,00 a 13,00 hodin. Na zříceninu hradu Šumburk se můžete vypravit ve 13,00 a 15,00 hodin. Komentovaná prohlídka o historii, legendách, etapách konzervace hradu bude doplněna možností opéct špekáčky.

Chomutov
Město otevře všechny své památky v sobotu 19. září od 9,00 do 17,00 hodin zdarma. Navštívit můžete i všechny expozice a výstavy Oblastního muzea v Chomutově. Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově bude v sobotu 19. září přístupný od 9,00 do 17,00 hodin za snížené vstupné 40 korun.

Žatec
Žatecké muzeum připravuje na sobotu 19. září od 13,00 do 18,00 hodin program s názvem Žatecké dvorky, který zve k návštěvě tajemných zákoutí města. Letos se otevře deset dvorků, které nabídnou pestrý tématický program - knihovnický, výtvarný, cestovatelský, přírodní gastronomický... Jejich přehled a zaměření najdete zde. V programu jsou speciální prohlídky děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie s ukázkou hry na varhany. Žatecký pivovar umožní prohlídky nového Pivovarského muzea i vyhlídku z Vodárenské věže. Zapojí se také Městské divadlo Žatec, kde můžete kromě opony zhlédnout i výstavu o jeho historii. Žatecká Chmelobrana zase zve do nedalekého Muzea Homolupulů. V zapojených místech je možné získat brožurku s kompletním programem, na něž se sbírají razítka - ta pak opravňují ke vstupu zdarma na program v letním kině.

Foto: Město Klášterec nad Ohří.