e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Prosluněná pouť v Mariánských Radčicích

publikováno: 16.9.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tradiční lidová zábava - Mariánská pouť - letos v sobotu 14. září vynikala typickým pestrým kulturním programem, nakažlivě pouťovou atmosférou a hlavně velkým zájmem a dobrou náladou místních i přespolních. Úspěšně obnovená tradice pořádání kdysi vyhlášených mariánských poutí pokračovala o víkendu v Mariánských Radčicích už třináctým ročníkem.

V obležení byly stánky, pouťové atrakce, rytířské turnaje na koních, středověcí trubači a dobové tance či unikátní sokolnická show. Zasloužený zájem diváků sklidila biketrialová show a artistické výkony žongléra s míčem. Na pódiu se během sluncem prozářeného dne vystřídaly nejrůznější hudební formace, z nichž si mohl vybrat každý. Největší ovace posluchačů, kteří zaplnili náves, získal uznávaný muzikálový zpěvák Bohuš Matuš. Vyhledávaným cílem byl stánek Informačního centra Severočeských dolů s širokou nabídkou soutěží a her. Pohodový den zakončil velký ohňostroj, který v devět hodin večer rozzářil nebe nad Mariánskými Radčicemi. „Jsme samozřejmě rádi, že se nám pouť opět vydařila. Navíc letos přálo počasí, což nemalou měrou přispělo k celkovému pozitivnímu vyznění celé akce, která je vrcholem společenského života v obci. Potěšila nás návštěvnost. Už na první pohled je patrné, že pouť se těší na celém Mostecku čím dál větší oblibě,“ hodnotil pěkný sváteční den starosta obce Mariánské Radčice Jaroslav Sikora. 

Znovuobnovit tradici pořádání v historii vyhlášených Mariánských poutí se podařilo v roce 2006 díky podpoře Severočeských dolů, které se samozřejmě podílely i na letošním úspěchu pouti. „Z letošního už třináctého ročníku Mariánské pouti mám jen pozitivní dojmy. Mám pocit, že zájem o pouť rok od roku roste, což potvrzuje i počet stánků a atrakcí. Už to není jen akce pro místní obyvatele. Do Mariánských Radčic se sjíždějí lidé i ze vzdálenějšího okolí, a to je skvělé. Velký dík patří především vedení obce a místním občanům, kteří se obětavě podílejí na organizaci nejen pouti, ale i dalších kulturních a společenských akcí, například dětských dnů, hudebních festivalů, adventních představení. Naši firmu především těší, že nás obec přizvala ke spolupráci na těchto akcích a můžeme se do nich aktivně zapojit například i prezentací našeho stánku Informačního centra Severočeských dolů, kde vysvětlujeme význam těžby hnědého uhlí, v nedalekých Dolech Bílina, který v podobě tepla a elektřiny přináší užitek všem obyvatelům České republiky,“ uvedl tiskový mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.