e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na litoměřické vinobraní přijede Karel IV.

publikováno: 16.9.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Martina Vondráková

Sdílet: facebook twitter google+

Tradiční oslava vína se blíží a již v sobotu 19. září přijede český král Karel IV. i se svou družinou opět do Litoměřic. V centru města však bude probíhat historický program, koncerty a jarmark již od pátku 18. září.

Svou návštěvu započne Karel IV. v sobotu jako tradičně v litoměřickém hradu ve 13,00 hodin, kde zkontroluje zásobu hradních vín a správný výběr hradního desátku ve Svatostánku českého vinařství. Po kontrole hradního sklepení a po přípitku na nádvoří hradu pokračuje král ve slavnostním průvodu na náměstí. Tímto ovšem program na hradě nekončí. Po celý den je na nádvoří připraveno posezení s možností ochutnávky místních vín, občerstvení a poslechu hudby, v dopoledních hodinách v podání Rosti Pechouška, v odpoledních pak v podání Patricka Foxe.  

Hlavním místem oslav je již tradičně historické jádro Litoměřic. Na náměstí je připraven pestrý historický program po oba dva dny oslav, tedy v sobotu a neděli 18. a 19. září, spojený s řemeslným jarmarkem, kejklováním, zpěvem, tancem, rytířskými turnaji i pochody s loučemi. Na hlavní scéně se představí nejen cimbálová a dechová muzika, ale vystoupí také kapely Ready Kirken, Petr Bende, Jelen, MIG 21, aj. 

Páteční i sobotní program zahrnuje také scény na Dominikánském náměstí, nádvoří divadla K. H. Máchy a Kostelním náměstí. Těšit se můžete na muzikanty litoměřické Základní umělecké školy, litoměřické pěvecké sbory, jazz, swing i taneční hudbu. Na historické scéně se budou zpívat historické a lidové písničky, hrát na dudy, aj. Pro dětské návštěvníky jsou v pátek otevřeny strašidelné historické sklepy a po celé dva dny oslav poslouží dětem k zábavě lunapark U Hvězdárny.