e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První muzeum, mapující české Němce, vzniká v Ústí nad Labem

publikováno: 16.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vědecká a kulturně-vzdělávací společnost Collegium Bohemicum připravuje stálou expozici dějin a kultury německy mluvících obyvatel českých zemí. Bude to první stálá expozice na toto téma v Česku. Na ploše 1 500 m2 návstěvníka provede osmi sty lety bohaté a provázané německo-české historie od osídlování ve 13. století dodnes. Buduje se v rekonstruovaném ústeckém muzeu. Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších a nejdražších českých muzejních projektů vůbec.

Druhým rokem pracují čeští i zahraniční, akademičtí i praktičtí experti pod vedením Collegia Bohemica, o.p.s. na vzniku tematického nadregionálního muzea s celorepublikovým záběrem a mezinárodního dosahu. Stálá expozice bude umístěna ve dvou patrech muzea v Ústí nad Labem, které se nyní pro tyto účely rekonstruuje.

„Němci zanechali svou stopu v českých zemích snad ve všech oborech lidské činnosti, a mnoho odborníků má dnes dojem, že je na čase i tuto část dějin jejich oboru zpracovat. Naše muzeum má podpořit zájem široké veřejnosti o toto téma a napomoci odstranit předsudky a dezinterpretace přetrvávající v české, německé i rakouské společnosti, a to věcným a vyváženým způsobem,“ představuje muzejní ideu Mgr. Blanka Mouralová, ředitelka Collegia Bohemica.

Návštěvníci se vydají za těmi obyvateli českých zemí, kteří jako komunikační nástroj používali němčinu. Setkají se s „našimi Němci“ jako horníky, zemědělci, dvořany, církevními představiteli, umělci, politiky, občany a občankami. Collegium Bohemicum myslí při tvorbě koncepce především na českého návštěvníka, kterému chce představit nečekané a pozapomenuté souvislosti příběhů z dějin země. Německy mluvící návštěvníci objeví kulturně příbuzný a mnohotvárný svět. Expozice připomene minulé šance i tragédie, bude zkoumat, představovat i kriticky hodnotit přínos německy mluvících obyvatel českých zemí z domácího pohledu s propojením do evropského kontextu.

Těžištěm moderně a atraktivně zpracované expozice budou originální předměty a doprovodná interaktivní technika, která dá vyniknout předmětům a jejich příběhům.

Otevření muzea plánujeme na začátek roku 2012.