e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 18. až 20. září

publikováno: 16.9.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Blížící se podzim znamená období sklizně, a tak je tento víkend ve znamení oslav úrody. V Peruci se konají dožínky, v Roudnici a Velkých Žernosekách vinobraní a v Litoměřicích začíná známá Zahrada Čech. Vyberou si ale i milovníci vojenské technici či romantici.

Věda zajímavě
V pátek a v sobotu 18. a 19. září se v refektáři Františkánského kláštera v Kadani odehraje už 4. ročník Kirwitzerových dní. Jde o vědecké přednášky pro veřejnost na různá témata, vybíraná podle výročí. Letos se budou přednášky týkat např. evoluce, Keplerových zákonů či překladu bible. Podrobnosti se dočtete v článku Renaty Malíkové v rubrice Volný čas.

Zajímavé koncerty
Už ve čtvrtek 17. září můžete vyrazit do mostecké Meduzy na koncerty Luboše Pospíšila a skupiny 5P. Koncert v režii agentury Promomedia a Gama Radia začíná v 19,00 hodin. Vstupenky v předprodejích v litvínovském Intusu a mosteckém Centru rozvoje turismu stojí 120 Kč. V sobotu 19. září od 19,00 hodin zahraje ve Františkánské zahradě v Kadani na velkém podiu Michal Prokop a skupina Framus Five. O den později, v neděli ve 14,00 hodin proběhne v kostele Stětí sv. Jana v Kadani koncert Jabloneckého pěveckého sboru Českobratrské církve evangelické. Zazní např. díla J. S. Bacha, A. Dvořáka, ale i současných autorů.

Lovecké fanfáry a romantické písně
V sobotu 19. září od 14,00 hodin opět zazní Horním hradem u Stráže nad Ohří lesní rohy. Skladby Schuberta, Brahmse, Rossiniho, Měchury, Smetany, Labitzkého a dalších bude již poněkolikáté hrát návštěvníkům hradu i k svému potěšení Soubor lesních rohů CORNI studentů hudebních škol blízkého okolí a konzervatoře v Plzni pod vedením velkého hradního přítele Bohumíra Hájka.

Krušnohorské šlápoty
aneb z Chomutova do Chomutova přes Krušné hory je název pochodu, který pořádá chomutovské skautské středisko Český lev v sobotu 19. 9. Start bude u chomutovského Domu dětí a mládeže v Jiráskově ulici od 8,00 do 10,00 hodin, odkud bude účastníky odvážet kyvadlový autobus na místo startu. Cíl je na stejném místě. Trasy povedou zapomenutými kouty blízkého Krušnohoří – uvidíte Orasín, Mezihoří, poutní místo Květnov s kostelem navštívení P. Marie a další vísky v okolí. Účastníci na trasách 30 a 24 km potkají ještě technickou památku – Dieterovu štolu a půjdou kolem přehrady Kamenička, účastníci tras 8 a 12 km zase mohou být přítomni tradičnímu každoročnímu dobývání Řopíku, které pořádá klub vojenské historie NORD-SEVER (více níže). Přihlášky a informace lze získat na http://pochod.junak-chomutov.cz

Řopík 2009
Vrch Kočičák nad Chomutovem (silnice z Chomutova směrem na Blatno), kde se nachází zbytky opevnění druhé světové války, se stane o víkendu dějištěm dalšího ročníku velkých vojenských manévrů. V pátek i sobotu od 10,00 do 16,00 hodin čekají návštěvníky ukázky historické vojenské techniky a bojů. Při této příležitosti bude otevřena naučná stezka Československého lehkého opevnění. Pro děti jsou připraveny atrakce jako střelnice, opičí dráha, prolézačky, hod granátem na cíl a další. Vždy ve dvě odpoledne můžete shlédnout historickou bojovou ukázku z roku 1938 a poté defilé historické techniky.

Zahrada Čech
V pátek 18. září se v Litoměřicích otevírá největší zdejší veletrh Zahrada Čech. K vidění jsou na ní pěstitelské úspěchy, ale také zahradní technika a zařízení, zemědělské nářadí a mnoho dalšího pro pěstitele i chovatele. Otevřeno je do 25. zářío d 9.00 do 18.00 hodin, poslední den 26. září jen do 17,00 hodin. Denně je výstava obohacena kulturním programem. V pátek budou vyhlášeny nejlepší potravinářské výrobky kraje, v sobotu se koná Den včelařů, poslední den se pak uskuteční finále soutěže Příroda čaruje, zahrádkář zírá.

Prezentace německých firem
Další výstavní a prodejní veletrh Business region se koná v Chomutově, ve sportovní hale, v sobotu a neděli. Půjde o prezentaci německých vystavovatelů z oborů: obchodu, poskytování služeb, turismu, ubytování a restaurační činnosti, řemeslnických služeb. Otevřeno je od 10,00 do 18,00 hodin.

Moravský den
Již tradiční akce pravidelně konaná na zámku Červený hrádek u Jirkova spojená s prodejem zabíjačkových specialit, burčáku a vína se koná v sobotu 19. září od 14,00 hodin. O kulturní doprovod k dobrému jídlu se postará Vlčnovjanka a folklórní soubor Krušnohor.

Dožínkové slavnosti
Podruhé se v Ústeckém kraji konají dožínkové slavnosti. Konají se opět v Peruci na Lounsku a začínají v sobotu 19. září v 11,00 hodin průvodem s alegorickými vozy. Na podiu na náměstí bude vystupovat Funny orchestra a herci mosteckého divadla, v zámeckém parku potěší děti šermíři, divadlo a sokolníci a také krušnohorská dudácká muzika. Připraveny jsou expozice chovatelů, řemesel a rukodělných prací, zemědělských strojů. U školy se uskuteční soutěž ve skákání králíků, tzv. Králičí hop.

Vinobraní Žernoseky
Vinobraní ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku začíná v pátek 18. září ve 20,00 hodin průvodem s loučemi a výsadbou vinné révy a pokračuje taneční zábavou pod širým nebem. V sobotu začíná program v 11,00 hodin a těšim se můžete na historické tržiště, ve 14,00 hodin opět průvod obcí a poté vylosování tomboly, jejíž hlavní cenou je velký hrozen a demižony vína. Vystoupí například Dalibor Janda, dechovka, šermíři a chybět nebude na závěr ohňostroj. Do Žernosek bude jezdit z Litoměřic výletní vláček.

Roudnické vinobraní
Další oslavu sklizně vína chystají v Roudnici nad Labem, a to v areálu zámku, který se tak po dlouhé době opět otevře veřejnosti. Zdejší vinobraní bude jednodenní – v sobotu – a návštěvníky kromě burčáku a vína čeká hudba, divadlo a zábava na třech podiích. Bude to například Jakub Smolík, The Apples, Smokie Revival, kapely Vynález zkázy, Prodaná ještěrka, Minaret, Náplava a další, pro děti bude hrát Sváťovo dividlo, Na nádvoří zámku prý dorazí v 11,30 hodin praotec Čech. Na Karlově náměstí se bude konat výstava historických vozidel, která vyrazí ve 14,30 hodin na spanilou jízdu okolními obcemi. Chybět nebudou neodmyslitelní šermíři, dobové stánky, historická řemesla, sokolníci a westernové ježdění.

Proboštovské slavnosti
Proboštov na Teplicku pořádá v neděli 20. září slavnosti, které budou zaměřené na umělecko-řemeslnou tvorbu. Předzvěstí slavností bude v pátek večer taneční zábava s vepřovými hody v Proboštovské baště. Sobotní doplední program začíná v 10,00 hodin a je zaměřen na děti, odpoledne pak Divadlo v Pytli připravilo soutěžní program. V 18,00 hodin se koná představení Don Quijote De la Macha v podání Boleslava Polívky a Divadla klauniky Brno, v 19,30 pak zahraje kapela Pontia a vše zakončí po deváté hodině ohnivá show.

Benátská noc
U rybníka Barbora v Duchcově se koná v sobotu Benátská noc, která však začne už dopoledne. V 11,00 hodin projde městem od Střední průmyslové školy průvod s hornickou kapelou. Od 14,00 hodin jsou pak u rybníka připraveny soutěže pro děti, hudba, vodní hrátky a prezentace místních škol a spolků. Program vyvrcholí v deset hodin ohňostrojem, po němž ještě bude návštěvníkům hrát Jan Mikula Band.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY