e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Umění ze Zimbabwe se představuje v teplickém gymnáziu

publikováno: 16.8.2015, kategorie: Výstavy, autor: Zdeněk Bergman

Sdílet: facebook twitter google+

do konce srpna si můžete v budově teplického gymnázia prohlédnout výstavu Zimbabwe v umění, a to v sakristii Beuronské kaple. Návštěvníci se seznámí s obrazy a sochami ze sbírky PhDr. Marie Imbrové, která mnoho let v Africe služebně pobývala.

Výstava je přístupná denně kromě pondělí vždy od 13,00 do 17,00 hodin. Vstup je z Alejní ulice.

Marie Imbrová (nar. 1960) je profesí afrikanistka, která dlouhodobě žila a pracovala na českých velvyslanectvích a svou diplomatickou karieru ukončila po návratu ze  Zimbabwe. Existenční problémy generace nadějných zimbabwských autorů v minulém desetiletí a její vědomá snaha podpořit aktivity renomovaných výstavních galerií v Harare, kde žila s rodinou tři roky, ji vedly k cílenému vyhledávání a podpoře mimořádných zimbabwských autorů, jejichž díla nakoupila do své soukromé sbírky. Po trvalém návratu do Čech, v prosinci 2008, je postupně představuje na výstavách i české veřejnosti.

Mezi její oblíbené autory bezesporu patří Lazarus Takawira, legenda zimbabwského sochařství, výrazný představitel ojedinělého monumentálního stylu a precizně zpracovaného materiálu. Společně s přáteli, australskou kritičkou zimbabwského sochařství a francouzským fotografem, stojí Marie Imbrová i za ojedinělou publikací o Takawirově díle, kterou nechala vytisknout v roce 2009 v Čechách.

Ze současných zimbabwských malířů představuje osobnosti, které již dosáhly renomé i mimo Zimbabwe a jejich díla jsou sběratelsky velice zajímavá. Nejstarší ze čtveřice je Voti Thebe, svébytný malíř z Bulawaya, který vědomě čerpá z rebelských tradic velice moderním způsobem. Patně vrcholem jeho prezentace byla účast na Bienále v Benátkách v roce 2013.

Mercy Moyo patří mezi houževnaté ženské autorky, která se v tomto desetiletí prosadila v USA a JAR, a po návratu do Harare vede specializované workshopy v Národní galerii v Harare. Jen o něco starší je David Chinyama, jehož umělecký vývoj je velice dynamický, poznamenaný častými pracovními pobyty v zahraničí a pravidelnými workshopy, které vede v Německu či ve Francii.

Poměrně mladý Barry Lungu našel v současnosti mimořádnou podporu u jihoafrických galeristů a jeho kvaše směřují do soukromých kolekcí do Holandska, Německa či Nový Zéland.