e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Více turistů v Ústeckém kraji

publikováno: 16.8.2011, kategorie: Turistika, autor: Zdeněk Rytíř

Sdílet: facebook twitter google+

Na veřejnost se v těchto dnech chrlí informace z Českého statistického úřadu (ČSÚ) o obrovských nárůstech počtu turistů. Na jaře byly v médiích zveřejněny statistiky pro první čtvrtletí a v Ústeckém kraji byla čísla o neuvěřitelných 25 % v meziročním srovnání vyšší. Pozitivní trend pokračuje i ve druhém čtvrtletí, kdy největší nárůst v ubytovacích zařízeních zaznamenala Praha, Středočeský a Ústecký kraj.

Ústecký kraj, často označován jako málo atraktivní a nepřitažlivý, konečně potvrdil, že má co nabídnout. Čísla a srovnání hovoří jednoznačně, tento kraj, Bránu do Čech, navštívilo v meziročním srovnání o 10,8 % turistů více. Nejenže celkově Česko zaznamenává nárůst počtu přenocování, ale stoupající počty se projevují u luxusnějších hotelů a lázeňských zařízení. Regiony navštěvují více zahraniční turisté, než tuzemští, ale i to se liší dle jednotlivých krajů. Například v Ústeckém kraji tráví čas na výletech mnohem více Čechů, než dříve.

Jsem upřímně těmito výsledky potěšen. Na tuto sezónu jsme se opravdu pečlivě připravovali a jsem rád, že naše projekty mají mezi lidmi dobrou odezvu. Uděláme vše pro to, abychom tento trend udrželi,“ řekl Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj.

Ústecký kraj od podzimu minulého roku intenzivně pracuje na rozvoji cestovního ruchu. Nejvýznamnější aktivitou je projekt Brána do Čech, který člení kraj do čtveřice destinačních oblastí: Českého Švýcarska, Českého středohoří, Krušných hor a Dolního Poohří. Postupně vytváří v těchto oblastech destinační agentury, jejichž úloha je jasná - management a koordinace cestovního ruchu. Brána do Čech s sebou přinesla také webový turistický portál (www.branadocech.cz), který nabízí tisícovku tipů na výlet, tras a zajímavých akcí. Každý, kdo si na portál „klikne“, se může zaregistrovat a sám přispívat do jeho obsahu. Tento portál byl dokonce oceněn jako nejlepší turistický portál roku 2010 a jeho návštěvnost se pohybuje mezi 20 a 30 tisíci návštěvami za měsíc.

Mezi naše produkty související s Bránou do Čech patří i zbrusu nové propagační materiály. Vydali jsme například turistického průvodce s osmdesátkou nejzajímavějších míst a praktické turistické mapy, které vyhrály první místo v soutěži TourMap 2011,“ dodal Radek Vonka.

Pracovníci informačních center v Ústeckém kraji sdělili, že letošní sezóna je velmi příznivá. V drtivé většině „íček“ zaznamenávají ve srovnání s loňským létem vyšší návštěvnost, někde dokonce několikanásobně. Ústecký kraj navštěvují více turisté z jižních Čech a Moravy, Prahy a zahraničí všeobecně. Návštěvnost děčínského infocentra byla v červenci dokonce o 80 % vyšší, než v tomtéž měsíci loni. V Děčíně zaznamenali více tuzemských návštěvníků, kteří projevili zájem tradičně  o Českosaské Švýcarsko a cyklostezky. Mnohem vyšší návštěvnost eviduje i Rumburk, Krásná Lípa, Postoloprty, Krupka, a další města v kraji.

Statistiky Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Ústí nad Labem, vyšší počty návštěvníků dokazují. Největší nárůsty zaznamenaly objekty Hazmburk, Ploskovice, Říp  a Duchcov. Celkově všechny památkové objekty spadající pod správu NPÚ v Ústeckém kraji zaznamenaly za červenec 2011 nárůst o 16 % oproti červenci 2010.

Jsme připraveni na shrnutí všech dojmů a srovnání dat po sezóně. Oslovíme přímo provozovatele hotelů, restaurací a jiných zařízení a přímo od nich vyslechneme, jak hodnotí sezónu. Naše informační centra nám dodávají své přehledy o návštěvnosti a tak věřím, že se tyto pozitivní informace potvrdí,“ uvedl Radek Vonka.