e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Soutěžní léto: Soukromá prohlídka muzea

publikováno: 16.7.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Cenu do druhé letní soutěže věnovalo Oblastní muzeum v Chomutově a na výherce čeká nádherná kniha o středověkém umění a navíc soukromá prohlídka muzejních expozic s komentářem. Pojďte si přečíst, co všechno vás může čekat. SOUTĚŽ SKONČILA

Chomutovské muzeum vzniklo už ve 20. letech 20. století, kdy vystavovalo své sbírky v přízemí staré radnice. V současnosti tu sídlí expozice “Všemu světu na útěchu”, která představuje umělecké poklady Chomutovska a Kadaňska hlavně z období gotiky. Když odtrhnete oči od vystavených soch, obraťte je k nádhernému stropu se sklípkovou klenbou. Tato neobvyklá pozdně gotická klenba má svůj původ v sousedním Sasku. Na malebném Mnišském dvorku najdeme expozici lapidária, kde nás zaujmou například komické barokní sochy “trpaslíků” nebo kamenné artefakty ze zaniklých obcí regionu. Nadšení dětí jistě probudí Fialův pohyblivý betlém, který je celoročně přístupný. Vedle tradičních postav na něm najdeme množství žánrových i komických scén ze života ve městě i na venkově, s věrným zpodobením starých řemesel a nástrojů, ale i chomutovské městské věže nebo hradu Hasištejna. Místní řezbář Josef Fiala (1943-2014) ve čtyřiceti scénách uplatnil celkem 444 figurek, z nichž je 129 pohyblivých.

Dávná historie na vás dýchne při návštěvě gotického kostela sv. Kateřiny, který je nejstarší stavbou ve městě (vstup možný v rámci muzejní prohlídky). Kostel, postavený v gotickém slohu již ve 13. století, sloužil řádu německých rytířů. Z jejich komendy později vznikl šlechtický zámek a počátkem 17. století pak radnice. 

Ve druhé budově muzea v Domě Jiřího Popela z Lobkowicz v Palackého ulici na vás čeká pestrá expozice Svět Krušných hor. Staré krušnohorské hračky i předměty spojené s lidovými zvyky z 19. a první poloviny 20. století navodí nostalgickou atmosféru starých časů. Expozice Pohledy do pravěku představuje vývoj osídlení na Chomutovsku a Kadaňsku od neolitu po dobu římskou (6. tisíciletí př. n. l.–400 n. l.). Výstavní sál je rozdělen na svět „živých“ a svět „mrtvých“ s rekonstrukcemi hrobů tří pravěkých kultur. 

Představili jsem vám v krátkosti Oblastní muzeum v Chomutově s jeho rozmanitými expozicemi. Nabídka pro návštěvníky je dále obohacena o prohlídky města s průvodcem, přírodovědné vycházky a astronomická pozorování. A co by bylo muzeum bez výstav... Jaké vás čekají teď o prázdninách?

Ve výstavním sále radnice si můžete zavzpomínat až do 19. srpna na historii undergroundu na Chomutovsku. Pomocí fotografií, dokumentů i různých předmětů nás přenáší do 60. a 70. let, do prostředí big beatu a undergroundu. Součástí výstavy je "muzeum hudby" a představení místní hudební produkce, která byla nedílnou součástí životního stylu komunity v Nové Vísce. V kostele svaté Kateřiny na náměstí 1. máje´se od 31. července do 12. srpna zastaví putovní výstava Ústeckého kraje u příležitosti 100. výročí od založení ČSR. Tomuto tématu se bude věnovat i největší letošní výstava, která začne na samém sklonku léta, Od pádu orla k českému lvu. Výstava pořádaná u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa bude pojata originálně. Nahlédne vznik republiky očima dvou tehdejších obyvatel Chomutova - Němce Franze Hoffmanna a Čecha Antonína Svobody. Návštěvník bude seznámen s tím, jak v Chomutově tehdy žili, jaké měli problémy a radosti. A jak oba dva chápali skutečnost, že se 28. října 1918 stali občany státu, který se nově objevil na mapě. Lze předjímat, že Franz Hoffmann příliš nejásal, zatímco Antonín Svoboda slavil velké vítězství.

Celé prázdniny je v Domě Jiřího Popela v Lobkovic přístupná výstava „Krajka ve výtvarném umění“, která představí jirkovského malíře Jindřicha Vytisku a Vítězslava Macháčka, výtvarníka z Ostrova, kteří spojili své síly a umění s krajkářkami z karlovarského a ústeckého regionu. Po celou dobu trvání výstavy jsou pro veřejnost připraveny výtvarné dílny.

SOUTĚŽ:

Od: 16.7.2018

Do: 22.7.2018

Otázka: Ve kterém stavebním slohu je postaven kostel sv. Kateřiny při chomutovské radnici? Správná odpověď byla: Gotika.

Cena: Obrazová publikace o středověkém umění regionu TRANS MONTES, komentovaná prohlídka expozice + aktuální výstava + prohlídka kostela sv. Kateřiny.

Jak hrát: Přejděte na facebookový profil magazínu e-region.cz, dejte mu like a v soukromé zprávě (abyste nenapovídali ostatním) pošlete správnou odpověď. Pokud nemáte facebookový účet, zašlete odpověď na adresu obsah@e-region.cz.

Kompletní pravidla a pokyny, jak soutěžit, najdete v článku Soutěžní léto: Jak hrát?