e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Podbořany přivítají léto hudební slavností

publikováno: 16.6.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Festival zábavy pro všechny generace proběhne ve dnech 20. a 21. června v Podbořanech. Návštěvníci se mohou těšit na dva dny hudby, třeba s Arakainem, Petrem Spáleným či skotskou kapela. Hudbu doplní den na památkách, jarmark v kostele, prohlídka městských kronik.

Kromě tradiční hlavní scény ožije již v pátek v centru města alternativní electro stage mladých. Tak jako vloni oslavy příchodu léta obohatí i sobotní Den otevřených dveří městských kulturních památek a zařízení. 

Sobotní akce doplní celodenní program v husitském kostele Božího Spasitele. Ve spolupráci s o.s. Okap proběhne v kostele Jarmark šikovných rukou s tvořivými dílnami, který bude v podvečer „korunován“ netradičním chrámovým koncertem Žihelského pěveckého smíšeného sboru. Naproti tomu se mohou v městském muzeu návštěvníci slavností zůčastnit přednášky o archeologii a historii města Podbořan, spojené s prohlídkou městských kronik. Široký prostor dostanou nejmenší účastníci slavností v programu samostatné dětské scény. 

Hlavní program odstartuje v pátek již od 16,00 hodin téměř domácí a žánrově velmi zajímavá symphonic metalová kapela White Ligt s fenomenální operní zpěvačkou Alien. Na pódiu se pak představí další neméně zajímavý pěvecký objev Veronika Fialová s crossoverovou skupinou Second Chance. Podvečer rockově ochutí starý dobrý a jemně ostrý Kečup následovaný mladou podbořanskou metalovou krví Modesty & Pride se speciálním pěveckým hostem Jitkou Válkovou (Česká Miss 2010). Poté už bude hlavní scéna patřit legendě českého heavy metalu skupině Arakain, která působí na naší hudební scéně nepřetržitě již 32 let! Hudební večer plný energie završí strhující ohňová show v podání liberecké revivalové kapely Rammstein Members Club. 

Sobotní program odstartuje v pravé poledne famózní kapela Funny Orchestra Jaroslava Kleina v programu určeném zejména starší generaci. Posluchači si vyslechnou skladby českého písničkáře Karla Hašlera a dalších klasiků české lidovky. Poté již vystoupí první skutečná hvězda a hudební legenda - skladatel, kytarista a zpěvák Petr Spálený s doprovodnou skupinou Apollo a hostem M. Voborníkovou. Na pódiu je vystřídá world Queen tribute band Queenie, aby připomněla ty největší pěvecké šlágry „nesmrtelného“ Freddie Mercuryho. Návštěvníci určitě nepohrdnou ani folk rockovým odvazem v podání Claymore - muzikantů zahalených do skotských národních krojů, tzv. kiltů, doprovázených sekcí půvabných tanečnic.

Mezi jednotlivými kulturními bloky se mohou rodiče a ostatní příbuzenstvo potěšit vystoupením svých malých ratolestí. V programových pásmech, tak jak je již dobrým zvykem, účinkuje celá řada místních školských a zájmových organizací.

V podvečer pak přijde na řadu strhující energická show zpěvačky a herečky Olgy Lounové s kapelou následovaná projektem - Michal Šindelář Trio. Zazní staré známé rockové „pecky“ Jiřího „Dědka“ Šindeláře ze zlaté éry Katapultu, ale i autorské melodie v podání jeho syna Michala Š. Jeden z vrcholů oslav obstará vystoupení pop rockových UDG. Celé slavnosti zakončí s novým koncertním programem „Sombrero Grande Tour 2014“ punkoví Tři sestry Banditos. Tato recesistická smečka hudebníků k třísestrovské hudbě přidává velkolepou dynamickou podiovou show s nápaditými kostýmy, ohňovými efekty, samovýčepem třísestrovského piva, svůdnými mexickými tanečnicemi a dvojspřežím skvělých harmonik. 

A kdo nebude mít dost, čeká jej ještě závěrečná after párty s Karlem Fialou v KD spojená s promítáním prvního českého multimegasci-fi filmu, jenž samotní tvůrci (populární žatecké duo Brejkdens Bradrs) označují jako "nejkomiksovější filmový počin fšech dob bez špetky erotiky", nazvaného Liga nepotřebných.

S oslavami je neodmyslitelně spjatý turnaj v plážovém volejbalu a ani letos samozřejmě nemůže chybět. To vše ještě oživí doplňkový program v podobě pouťových a dětských atrakcí a rozšířený stánkový i jarmareční prodej. Oslavy budou všem návštěvníkům z blízkého i širokého okolí přístupné po oba dva dny zcela zdarma. Zájemci o podrobný program najdou další informace na: www.sdruzeni-restart.net.