e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival uprostřed Evropy: Pojďme slavit, přátelé

publikováno: 16.6.2011, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Tomáš Kábrt

Sdílet: facebook twitter google+

Pojďme všichni slavit, přátelé! Zvoláním z Mozartovy Figarovy svatby se ohlašuje jubilejní dvacátý ročník bavorsko-česko-saského přeshraničního Festivalu uprostřed Evropy, který začne v sobotu 18. června ve fojtské metropoli Plavně velkolepým koncertem sedmadvacetiletého německého hornisty Christopha Esse s Pražskou filharmonií pod vedením Jiřího Bělohlávka, šéfdirigenta londýnské BBC Symphony Orchestra. Festival potrvá do 7. srpna.

"Ve středu vstoupí obří letní multižánrový festival klasické, jazzové, lidové hudby, výtvarného umění a divadla do severních Čech, kde začne v ústecké umělecké škole Česko-německá loutkářská dílna a na zámku Děčín vystoupí od 19,00 hodin multiinstrumentální Trio Lézard ze Saarbrückenu s klarinetem, basetovým a anglickým rohem, saxofony, fagotem, hobojem i dudy a hudbou od renezance po modernu," uvedl mluvčí festivalu Philipp Thomaschke.    

V neděli 26. 6. nabízí festival další nevšední umělecký zážitek v podobě koncertu v podzemí dolu v Georgenfeldu u Cínovce, kde vystoupí fenomenální, teprve čtyřiadvacetiletý hráč na bicí nástroje Alexej Gerassimez se skladbami Xenakisovými, Psathasovými, Alvarezovými i vlastnámi. Sestup do podzemí je od 16,30 a koncert od 17,00 hodin. Na pátek 1.7. připravil festival mistrovské vystoupení francouzského kytarového virtuoza Philipe Loliho, spoluhráče takových legend jako Paco de Lucia, Al  Di Meola nebo Sting, od 19,00 hodin v zahradě Františkánského kláštera v Kadani. Lolim zde zahraje s monackým kytaristou Leem Giannolou, který zase hrál například s čínským houslovým virtuozem Zhang Zhangem.

Ultrabarokní chrám Cisterciáckého kláštera v Oseku hostí v neděli 3.7. od 16,00 hodin festivalové vystoupení hannoverského komorního souboru klasicistní hudby Musica Alta Ripa s hudbou Marcella, Vivaldiho, Locatelliho a Vanciniho, skvostný gotický kostel svatého Mikuláše v Lounech rozezní ve středu 6. 7. od 19,00 hodin Trubkový koncert v podání renomovaného souboru trubačů, bubeníků a varhaníka Dresdner Trompeten Consort se slavnostními barokními skladbami starých mistrů pro zvláštní příležitosti. Na zámku Velké Březno přivítá ve středu 13.7. od 19 hodin festivalové publikum noblesní Trio Elego v obsazení klarinet, fagot a klavír s hudbou romantiků a impresionistů.   

Na neděli 17. 7. připravili pořadatelé od 19,30 hodin do děkanského kostela Všech svatých na náměstí v Litoměřicích koncert Biblických písní - žalmů zhudebněných Antonínem Dvořákem a dalších skladeb Rosettiho, Dusíkových i Smetanovy Vltavy v interpretaci virtuozní harfenistky Jany Bouškové a renomovaného basisty Thomase Thomaschke, intendanta pořádajícího festivalu. Teplický kostel svatého Jana Křtitele rozezní o den později, od 19,00 hodin, mladé precizní kvarteto lesních rohů German Hornsound vedené sedmadvacetiletým Christophem Essem, mimo jiné vítězem hornové soutěže Pražského jara 2007. Kvarteto přednese barokní hudbu Bachovu, Händelovu, Telemannovu, romantiku Brucknerovu i modernu Čerepinovu či Koetsierovu. Severočeští příznivci festivalu jsou zváni i do kostela Nanebevzetí v Krupce, kde v neděli 31. 7. od 16,00 hodin zabouří žestě hofského kvinteta Rekkenze Brass s tradicionály a hudbou Rathgeberovou, Händelovou, Dvořákovou i Gershwinovou, Jonesovou nebo Piazzolovou.

Dvacátý Festival uprostřed Evropy potrvá do 7. srpna a zahrnuje na osm desítek akcí na jedinečných místech podél tři sta kilometrů dlouhé česko-německé hranice mezi Marktredwitz, Karlovy Vary, Plavnem, Ústím nad Labem a Drážďany. "Tento hranice překračující kulturní festival přispívající prostřednictvím společných emocionálních zážitků ke sblížení mezi Čechy a Němci, k uvědomění si společných kořenů a k znovuoživení středoevropského kulturního prostoru dnes patří mezi největší a nejúspěšnější festivaly v Evropě," připomněl Philipp Thomaschke. Evropská unie zařadila přehlídku mezi 20 svých nejkreativnějších a nejinovativnějších festivalů. Její iniciátor a intendant Thomas Thomaschke obdržel z rukou prezidenta Spolkové republiky Německo Kříž za zásluhy a v loňském roce byl společně s mírovým aktivistou Bobem Geldofem vyznamenán v Praze evropskou kulturní cenou European Trebbia Award.

Letos přivítá festival takové hvězdy, jako jsou argentinský pianista, skladatel a držitel Oscara za hudbu k filmu s Kevinem Costnerem "Pošťák" Luis Enríquez Bacalov, švýcarská cellistka Sol Gabetta, houslistka a klavíristka Baiba a Lauma Skrideové z Lotyšska, francouzský cellista Gautier Capuçon, turecký pianista Fazil Say, herec Horst Janson nebo harfenistka Jana Boušková, orchestry Česká filharmonie Brno či Academy of St. Martin in the Fields. Festivalovými "artist in residence" se stali současné hvězdy na českém a německém hudebním nebi houslista Pavel Šporcl a violista Nils Mönkemeyer. Více na www.festival-mitte-europa.com.

Na snímku kytarový virtuoz Phillippe Loli, který zahraje 1. července ve Františkánské zahradě v Kadani.