e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bez tatíčka: Výstava o válečných pomnících

publikováno: 16.5.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Stojí v každém městě, bezmála i v každé vesnici. Obelisky, stély, sochy, kříže nebo jen pamětní desky se jmény padlých v první světové válce. Jak vznikaly, jaká byla jejich symbolika i pozdější osudy, připomene nová výstava mosteckého muzea. Výstava Bez tatíčka - Pomníky velké války 1914–1918 v Ústeckém kraji se otevře v úterý 21. května.

"Bolest a smutek tisíců lidí nad ztrátou svých blízkých vtělená do kusu kamene. Takové jsou pomníky velké války, světového konfliktu, který skončil před sto jedna lety," připomíná Jitka Klímová z Oblastního muzea a galerie v Mostě.

Výstava přibližuje budování pomníků padlým vojákům všech národností, kteří položili své životy na frontách Velké války. "Popsána je tradice válečných pomníků v dlouhém 19. století, vývoj budování pietních míst a pomníků v době války v domácím prostředí i v zahraničí v místech bojů. Pozornost je věnována poválečné pomníkové revoluci, odstraňování starých pomníků odkazujících k monarchii a budování pomníků nových, dedikovaných padlým velké války. Rozsáhlá část výstavy je pojednána jako výběrový katalog uvádějící nejzajímavější realizace na území Ústeckého kraje, včetně pomníků již zaniklých," dodává. Výstava je dílem ústecké pobočky Národního památkového ústavu.

Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 21. května v 17,00 hodin v budově muzea. Na vernisáži vystoupí žáci ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě. Výstavu si můžete prohlédnout do 31. srpna 2019 a vstupné je 30 a 15 korun.

Foto: Ze stavby pomníku padlým v Chlumčanech v roce 1922.