e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 18. až 20. května

publikováno: 16.5.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další pestrý květnový víkend nabídne třeba Novohradskou pouť, festival Kludského zahrada v Jirkově, neolitické hry v Březně, offroadové závody v Bezděkově nebo pivní slavnosti v Mostě.

Offroad závody
Závody terénních aut Czech Offroad Trophy 2018 zaplní víkendový program 18. až 20. května v Bezděkově u Žatce. Na závody dorazí posádky z Maďarska, Slovenska, Běloruska, Polska, České republiky a jedou se jako součást Global Series RFC. Slavnostní start bude v pátek 18. května na žateckém náměstí. Více se dozvíte v článku Příští víkend se v Bezděkově jedou závody v terénu, odstartují v Žatci

Jarní běh pro kuře
V Mostě na Benediktu můžete v pátek 18. května přispět na dobrou věc. Odpoledne se tam koná Jarní běh pro kuře tedy pro nadaci Pomozte dětem. Prezence začíná v 16,30 hodin pod schody u zastávky MHD u 18. ZŠ. Start závodu je v 17,00 hodin, poté bude pokračovat zábavný program na otevřené hudební scéně a opékání buřtů. Startovné je 30 Kč děti, 50 Kč dospělí, případně více, pokud chcete přispět na konto nadace. Trasu stačí i projít.

Závody historických kluzáků
Od 19. do 26. května si na Rané u Loun dají sraz majitelé historických kluzáků. Raritní a stále oblíbenější událost, během níž se soutěží se staršími větroni a ve stylu padesátých let, letos přilákala na třicet účastníků. Ne historická letadla bude zajímavý pohled na letišti v Rané.

Otvírání vinic ve Stranné
Vinařská obec Březno ve spolupráci s místními vinaři: Vinařství Němeček, Vičické vinařství Mikulášek, Vinařství Hlava pořádá v sobotu 19. května od 10,00 hodin až do večera ochutnávku vín přímo na vinicích jednotlivých pěstitelů. Kromě vína vás čekají i odborné přednášky vinařů. Akce se koná ve Stranné u Nechranické přehrady.

Masarykova kasárna
V pátek 18. května se v Kadani koná vernisáž nové výstava, která připomene, že kadaňský hrad v minulosti sloužil jako vojenská kasárna. Výstavu ke 100. výročí založení Československa přichystalo Městské muzeum ve spolupráci s muzeem československého opevnění Na Kočičáku. Otevře se v pátek 18. května. Podrobnosti ve Speciálu Historické osmičky.

Novohradská pouť
O víkendu se koná tradiční Novohradská pouť v Jimlíně na Lounsku. Zámek ji tentokrát pojal v duchu oslav 100 let vzniku Československa. Program bude probíhat po oba víkendové dny od 10,00 do 17,00 hodin. Těšit se můžete na vojenský tábor, Švejka, CK Šraml, kankánové tanečnice, dobové tržiště, soutěže pro děti a samozřejmě pouťové atrakce. Vstupné dobrovolné.

Charitativní běh
V pátek 18. května v 11,00 hodin startuje na školním hřišti ZŠ Rudolfa Koblice v Kadani čtvrtý ročník charitativního běhu, organizovaného ve spolupráci s Nadací Konto Bariéry. Výtěžek je určen pro Elenu Růžičkovou z Kadaně. Na výběr jsou dvě trasy 2 a 3 km, běžet ale není nutné, stačí se projít. Startovné je 20 a 30 Kč, případně podle zájmu více.

Kludského zahrada
Tradiční festival hudby a divadla s pestrým programem pro každého v zahradě Kludského vily v Jirkově se koná v sobotu 19. května od 14,00 hodin. Po celé odpoledne můžete navštívit výtvarné dílny, cirkusovou dílnu, čajovnu ZEN, Café na cestách. Program pro děti zahrnuje hudební pořady, cirkus a pohádky, program pro dospělé začíná v 18,00 hodin a vystoupí Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl,Duo Luboš Pospíšil a Ondřej Fencl a na závěr od 21,00 hodin Vladimír Merta a Ondřej Fencl a Hromosvod. Vstupné na celé odpoledne a večer děti 30 Kč, dospělí 60 Kč.

Venkovské trhy
Farmářské trhy se budou konat 19. května v Okoříně na Chomutovsku (u Strupčic), a to od 9,00 do 12,00 hodin. Kromě prodejních stánků regionálních producentů vás čekají také stará řemesla, výstava drobného zvířectva a hudební skupina Severák – Druhá šance. Odpoledne se pak koná Sraz okořínských rodáků, který ve 14,00 hodin odstartuje vystoupení pěveckého sboru ZŠ Strupčice. V 15,00 hodin bude vysázen strom u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Na odpoledne je připraven skautský program pro děti, ukázky dobových řemesel, výstava fotografií, grilování, ukázky výcviku psů a stříhání ovcí. Od 19,00 hodin bude hrát hudba k tanci.

Muzejní noc
Podtitul letošní Muzejní noci v Žatci zní Hudební rendezvous, protože v hlavní budově muzea probíhá výstava Hudební nástroje v dějinách. Program v pátek 18. května večer proto bude nabitý hudbou. Otevřou se všechny budovy muzea a Chmelařské muzeum chystá večerní prohlídky a zapojí se též umělecká škola. Podrobnosti o programu a otevírací době najdete v dnešním článku v Magazínu.

Neolitické hry
Jak se žilo v mladší době kamenné? Dozvědět se to můžete v sobotu 19. května v Archeoskanzenu v Březně u Loun. Také toto muzeum se zapojuje do festivalu muzejních nocí programem nazvaným Neolitica. Jeho hlavním bude bude slavnostní otevření nového dlouhého domu z mladší doby kamenné, kterým vás provede archeolog. Kromě toho uslyšíte pravěkou muziku a uvidíte staré tance, čekají vás experimenty v podobě pravěké kuchyně, výroby oblečení nebo výpalu keramiky. Program trvá od 14,00 do 22,00 hodin.

Alchymistické Litoměřice
S názvem ALLfest vstupuje do dalšího ročníku festival, zaměřený na harmonii duše a těla, pracovního a soukromého života. Můžete se těšit na inspirativní přednášky, workshopy a osobnosti, které uchopily svůj osud do vlastních rukou. Festival probíhá od 18. do 20. května v Kulturním a konferenčním centru v Litoměřicích. Nabitý program festivalu s přednáškami, divadlem, koncerty a pohybem a diskusemi najdete zde

Pivní a gulášové slavnosti
Pivo, hudba, guláš – to bude program sobotního odpoledne na 1. náměstí v Mostě. Účast přislíbilo osm lokálních malých pivovarů, k tomu bude od 14,00 hodin až do deseti večer hrát hudba. Šest místních organizací si pro návštěvníky slavností připraví kančí guláš dle své receptury a ti mohou hlasovat v soutěži o Nejchutnější mostecký guláš 2018. Kartička na ochutnávku guláše stojí 50 Kč, soutěž bude probíhat od 14,30 do 15,30 hodin, případně do vyprodání 200 ks kartiček. Poté bude v 16,45 hodin nejchutnější guláš oceněn. Pro děti je připraven skákací hrad, jízdy na koních, pro dospělé šipky a stolní fotbálky.

Rodinné zápolení s hasiči
Čtvrtý roční rodinné soutěže a ukázka hasičské techniky začíná v sobotu 19. května v 9,00 hodin v parku pod nemocnicí v Žatci.

Rumburská vzpoura
Hlavní program  oslavy 100. výročí Rumburské vzpoury se bude konat v sobotu 19. května. Velkým lákadlem bude rekonstrukce bitvy československých legionářů na Transibiřské magistrále u Zlatoustu v roce 1918, která se odehraje na železniční trati pod Dymníkem, a to od 9,30 hodin. Na místě bude k vidění historická vojenská technika, letadla, dobové vojsko či polní orchestr. Ve 14,00 hodin vyrazí průvod městem od vlakového nádraží směrem na Lužické náměstí, a do Parku Rumburské vzpoury. Průvod doprovodí C. a K. Polní orchestr. V parku pak proběhne nejen pietní akt, ale připravený je i pestrý program, například scénické zpracování Rumburské vzpoury s přímým vstupem vojáků, dále hudební vystoupení skupina Šlapeto, vojenská kapela, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. V parku bude navíc probíhat i doprovodný program, a to dobové dětské atrakce, dobový vojenský tábor či historická mincovna. Program v parku bude zakončený unikátní Pražskou mobilní zvonohrou Carillon. 

Krušnohorský Marathon
Prvním cyklistickým závodem ze seriálu Pohár Peruna bude v sobotu 19. května Krušnohorský MTB Marathon. Startovat bude v Chomutově v areálu Domovinka. Zahrnuje jak závody pro dospělé, tak i dětskou trať. Začátek je v 9,00 hodin a propozice a přihlášky najdete najdete zde

Probouzení skřítků a víl
Odpoledne plné pohádek, hledání víl a skřítků a jarního tvoření se koná v pátek 18. května v Meditační zahradě u kostela Božího Spasitele v Podbořanech. Program pro děti začíná v 16,00 hodin. Buřty s sebou.

Foto: Zámek Nový Hrad, Lada Baladová.