e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzejní noc v Žatci má letos hudební téma

publikováno: 16.5.2018, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Podtitul letošní Muzejní noci v Žatci zní Hudební rendezvous, protože v hlavní budově muzea probíhá výstava Hudební nástroje v dějinách. Program v pátek 18. května večer proto bude nabitý hudbou. Otevřou se všechny budovy muzea a Chmelařské muzeum chystá večerní prohlídky a zapojí se též umělecká škola.

Od 17,00 hodin začne program v hlavní budově muzea vystoupením Základní umělecké školy Podbořany. Pobavit se můžete při karaoke a děti si přijdou na své výrobou jednoduchých chrastidel, s nimiž se v 18,30 hodin pokusí o samostatné vystoupení. Kromě volných prohlídek již zmiňované výstavy bude probíhat workshop Radka Musila z Kamenického Šenova, jenž ukáže výrobu fujar a koncovek a předvede hru na tyto nástroje. Od 19,00 se v přednáškovém sále muzea představí studenti oddělení bicích nástrojů teplické konzervatoře při hře na marimbu. Ve 20,00 vystoupí na muzejní zahradě kapela Mustafo Petra Seidla z Loun. Muzeum představí také hru na theremin a závěr Muzejní noci bude patřit hře na didgeridoo a šamanské bubny v podání Jana Burdy, za doprovodu zpěvu Evy Mikuláškové. V prodeji budou dětské hračky – hudební nástroje Zlatuše Vršatové z Vikletic. Občerstvení zajistí Karel Pavlovský, Cukrárna Svěženka z Kralovic a čokoládové pralinky Miluše Procházková.

V pobočce muzea ve Staré papírně je na 18. hodinu připravena vernisáž výstavy Průmysl se představuje veřejnosti, která přiblíží deset zajímavých příkladů průmyslové výroby v západní části Čech. Umožní veřejnosti nahlédnout do regionálních firem, které vytvářejí například hudební nástroje, porcelán, chemické směsi, automobilové komponenty atd. 

V Křížově vile budou probíhat prohlídky výstavy Háčkované dějiny zemí českých, která přibližuje 26 historických výjevů v podobě háčkovaných postaviček Lenky Bednářové, jež se dostaly do pelhřimovské Knihy rekordů. Vstupné do budov muzea je dobrovolné.

Jako tradičně se do muzejní noci zapojily i další organizace. Základní umělecká škola Žatec ve své budově připravila od 17,00 do 20,00 Noc s hudební múzou - večerní soutěžní akci. Městská knihovna Žatec, dočasně sídlící na nám. Svobody 123, se zapojí s tradičním návštěvním dnem se slevou 50 % registračního poplatku pro nové čtenáře a nocováním pro své dětské čtenáře. Od 17,00 do 22,00 můžete vystoupat také na radniční věž a Pivní maják. Galerie Sladovna si připravila prohlídky stálých expozic a nové výstavy žáků ZUŠ Žatec Výlet na Safari. Chmelařské muzeum připravilo dvě komentované prohlídky v 19,00 a ve 21,00, které budou zakončeny shlédnutím Pivovarnického a chmelařského betlému. Prohlídky zde budou zpoplatněny 30 Kč na osobu.