e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterec chce začít opravovat zříceninu Šumburku

publikováno: 16.5.2017, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hrad Šumburk nedaleko Klášterce nad Ohří patří k oblíbeným turistickým cílům. Město Klášterec si nyní nechalo zpracovat studii, která odhalila místa, jež jsou v nejkritičtějším stavu. A snaží se získat prostředky na jeho údržbu.

Podle zpracované dokumentace je nejhorším místem zříceniny torzo na západní hradbě hradu. "Předpokládaný rozsah záchranných prací bude ve stabilizování současného stavu torza hradby, které zachovává vypovídající hodnotu památky. Celkové náklady na konzervaci činí 831 tisíc Kč. V současné době žádáme o zařazení do programu Podpora obnovy kulturních památek a žádáme i o příspěvek z Fondu Ústeckého kraje," informovala mluv čí radnice Adéla Václavíková.

O hrad se stará v současné době i občanské sdružení Zachránci památek, které ve spolupráci s městem instalovalo informační tabule, a také pomocí brigád upravilo přístupovou cestu a okolí hradu zbavilo náletových dřevin.

Město má v plánu po zabezpečení zdiva vybudovat cyklostezku, která povede z lázeňského areálu Evženie přes klášterecké sady.

Více o historii hradu a přístupu se dozvíte zde.