e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival v Teplicích zahájí houslový mistr z Izraele

publikováno: 16.5.2017, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zahajovací koncerty hudebních festivalů bývají výběrem toho nejlepšího, co pořadatelé pro svůj festival získali. Nejinak tomu bude v případě startu Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Ve čtvrtek 25. května vystoupí v Teplicích společně se Severočeskou filharmonií legenda houslového umění Shlomo Mintz a jeho žáci.

„Izraelský houslista Shlomo Mintz v letošním roce slaví svými koncerty po celém světě své šedesáté narozeniny. Jsem rád, že mezi světová pódia zařadil také koncert v rámci našeho festivalu. Své umění si nenechává jen pro sebe, ale předává jej i svým studentům, proto se v rámci jeho týdenního pobytu v Teplicích konají i mistrovské kurzy pod jeho vedením,“ vysvětluje ředitel pořádající Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

„Nejlepší absolventi těchto kurzů mají velkou čest vystoupit právě na tomto koncertě, kde bude Shlomo Mintz nejen hrát na housle, ale i dirigovat. I Severočeská filharmonie Teplice myslí na novou generaci umělců, ze které může v budoucnu čerpat nové zdroje vynikajících instrumentalistů. Proto se v rámci festivalu konají dva koncerty v Teplicích a Děčíně, kde si budou moci mladí studenti vyzkoušet práci ve filharmonii a stanou se součástí symfonického orchestru,“ dodal ředitel.

Na zahajovacím koncertu festivalu v koncertním sále Domu kultury v Teplicích společně s Shlomo Mintzem zahraje violoncellistka Meehae Ryo z Jižní Korei. Doprovodí je Severočeská filharmonie Teplice řízená Shlomo Mintzem a Charlesem Olivieri-Munroe, dlouholetým dirigentem teplického tělesa. Z účastníků mistrovských kurzů se představí houslisté Elena Tanski, Jakub Junek, Ludmila Pavlová a Eva Schäferová. Na programu jsou houslové koncerty Jeana Sibeliuse, Antonína Dvořáka, Petra Iljiče Čajkovského a Johanna Sebastiana Bacha a koncert pro housle a violoncello Johannese Brahmse. 

Od pondělí 15. května můžete festivalové dění sledovat ve Speciálu Jaro s Beethovenem.

Předprodej vstupenek na festivalové koncerty v Teplicích v pokladně Domu kultury Teplice, pondělí - pátek 9,00 - 20,00 hodin, sobota - neděle 14,00 - 20,00 hodin, online rezervace: www.dkteplice.cz. Vstupenky na koncerty mimo Teplice budou k dispozici vždy hodinu před začátkem na místě.