e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na chomutovské nádraží dnes dorazil Legiovlak

publikováno: 16.5.2016, kategorie: Výstavy, autor: Miloš Borovička

Sdílet: facebook twitter google+

Chomutov je poslední zastávkou Legiovlaku – legionářského muzea na kolejích – v Ústeckém kraji. Na chomutovském hlavním nádraží představí již dvanáct zrekonstruovaných vagonů život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Veřejnosti bude k dispozici zdarma od 16. do 22. května, pak bude pokračovat svou pouť na Karlovarsko.

Ústecký kraj je třetím krajem z osmi, které na své letošní cestě Legiovlak, projekt Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát, navštíví. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítala už i krátce na Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá již z 12 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví.

legiovlak_2.jpg"Legionáři mají pro naše pohraničí zvláštní význam. Ačkoli se z povědomí místních prakticky vytratili, byli to právě oni, kdo sehrál velmi významnou roli po vzniku republiky a jako spolehliví občané byli často příslušníky armády, bezpečnostních sborů, četnictva a finanční stráže, kteří zajišťovali klid a pořádek v pohraničních oblastech,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100 a dodává: „V Chomutově budeme stát hned na první koleji, a tak kvůli přístupu k vlakům bude rozdělen na dvě části. Do bývalé staniční restaurace připravíme ještě doprovodnou výstavu.“ Místní nadšenci, badatelé a spolky připravují další doprovodný program, a tak se chomutovští mohou těšit například na přednášku o obrněných vlacích v ruské občanské válce.

Kdo se na Legiovlak přijde podívat, může třeba zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka vlaku dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. Expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8,00 do 18,00 a o víkendech od 9,00 do 19,00 hodin. Komentované prohlídky s průvodcem začínají každý den od 13,00 a opakují se v pravidelných hodinových intervalech.

Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. „Letos jsme soupravu opět rozšířili o jeden vagon, který představuje kinosál Osvětového odboru odbočky Československé národní rady na Rusi, ve kterém budeme promítat dobové dokumenty a filmy. Máme dokonce i originální promítačku, která k těmto účelům sloužila našim legionářům, ta samozřejmě bude v expozici jen staticky,“ říká Charfreitag a vysvětluje: „Všechny naše vagony jsou sto let staré originály, které sice přímo nepřepravovaly naše legionáře, ale i tak bylo velmi obtížné opravit je do provozuschopného stavu.“ Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout zázemí ubytovacího vozu, kterému se říkalo těpluška, polní poštu, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, zdravotní vůz, či kovářský vagon s obráběcí dílnou. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin. Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.

Foto: Petr Holub a Československá obec legionářská.