e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Závodníci už se chystají na zářijové trucky, promotér zveřejnil seznam jezdců

publikováno: 16.4.2016, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Promotér evropského šampionátu závodů tahačů na okruzích, European Truck Racing Association, zveřejnil seznam účastníků letošního ročníku. Mostecký závodní okruh, pro který je závod tahačů Czech Truck Prix neprestižnějším podnikem v každoročním kalendáři, přivítá letos truckerské týmy o víkendu 2. až 4. září.

Letošní evropský šampionát závodů tahačů na okruzích FIA bude mimořádně kvalitní, startovní rošty výživné a závody jistě strhující. Do uzávěrky přihlášek podalo žádost o účast v celé sezóně 14 jezdců. Očekává se, že startovní pole dále oživí široká paleta závodníků, kteří se přihlásí jednotlivě na konkrétní závody. To jedné z nejdynamičtějších a nejúchvatnějších disciplín motoristického sportu ještě přidá na zajímavosti.

Figuruje zde řada důvěrně známých jmen v dobře známých tahačích. Můžeme očekávat, že jezdci, kteří na šampionátu roku 2015 skončili těsně pod vrcholem, tedy Adam Lacko (Buggyra) a Jochen Hahn (Team Hahn Racing), svedou boj o to, aby letos Norbertu Kissovi titul odebrali.

Novou tváří šampionátu závodů tahačů je Jiří Forman, který posílí tým Buggyra. V motoristickém sportu je velmi zkušený, závody tahačů však pro mladého českého jezdce představují nový směr. Tento rok se bude muset ještě hodně učit.

Vzhledem k nedávnému přestupu k týmu TANKPOOL24 Racing bude tato sezóna pro „Norbiho“ Kisse nepochybně výzvou. Nenechme se však mýlit. Toto spojení skrývá ohromný potenciál. Bude napínavé sledovat, jak se jim bude s výrazně upraveným tahačem Mercedes v průběhu sezóny dařit.

Frankie Truck Racing Team bude v roce 2016 závodit pod novým názvem – Czech Truck Racing Team. V zákulisí šampionátu FIA ETRC nebudou žádnými nováčky ani Team Schwabentruck a Sasha Lenz (SL Racing). Dosud se účastnili vždy pouze jednotlivých závodů, letos se však rozhodli přihlásit na celou sezónu. Diváci tak budou mít příležitost sledovat jejich působení na trati ve všech devíti kolech šampionátu a budou mít možnost poznat jezdce i jejich tahače skutečně zblízka.

Šampionát FIA ETRC již bezesporu prokázal, že je šampionátem rovných příležitostí. V letošním ročníku se můžeme těšit na to, že uvidíme legendární Ellen Lohr útočit na stupně vítězů, i na vítaný návrat nesmírně ctižádostivé Steffi Halm.

Fanoušky šampionátu FIA ETRC jistě potěší rozšířené celosvětové zpravodajství a publicita letošní série. Nový promotér šampionátu, společnost ETRA Promotion GmbH, zajistil s televizními společnostmi ve více než sedmdesáti zemích a šesti světadílech smlouvy na šestadvacetiminutové sestřihy hlavních událostí a také na přímé přenosy kol šampionátu z okruhů Nürburgring a Hungaroring.

„Seznam představuje široký záběr výrazných a různorodých jezdců, týmů i výrobců tahačů. Nový počátek závodění na šampionátu FIA ETRC v roce 2016 bude pro řadu týmů i jezdců zdrojem nových výzev. Čeká nás spousta strhujících okamžiků a až se v průběhu sezóny k pravidelným závodníkům postupně připojí ještě další účastníci jednotlivých závodů, mají se diváci skutečně na co těšit,“ komentoval zveřejněná jména účastníků sezóny 2016 výkonný ředitel společnosti ETRA pro sportovní a právní záležitosti Rolf Werner.

Závodníci už zahájili v dubnu testování na mosteckém okruhu. Vylepšenou techniku si vyzkoušeli Adam Lacko s novým parťákem Jiřím Formanem z Buggyry, německý pilot Jochen Hahn ze stejnojmenného týmu a jeho krajan Gerhard Körber, o nějž se minimálně v letošním roce bude starat Team Schwabentruck.