e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslavy řeky Ohře: Provází je také soutěž pro školy

publikováno: 16.4.2015, kategorie: Pro děti, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Destinační agentura Dolní Poohří, která je letos pořadatelem oslav 1210 let od první písemné zmínky o řece Ohři, vyhlašuje uměleckou soutěž pro děti ze základních a středních škol. Soutěž, která začala 30. března, má literární a výtvarnou část.

Obě soutěže mají společné téma, kterým je řeka Ohře. Vyhlášeny jsou ve třech kategoriích – dva stupně základních škol a střední školy. Ve výtvarné části soutěže je úkolem dětí vytvořit libovolnou technikou obrázek do maximálního formátu A3. Také literární soutěž neklade žádná žánrová omezení, rozsah textu je jedna až tři strany. Uzávěrka prací je 31. května 2015.

„O vítězích rozhodne porota a výsledky budou vyhlášeny během Slavnosti řeky Ohře 27. června v Kadani, kde budou také vystaveny výtvarné práce,“ informovala Libuše Novotná Pokorná, ředitelka pořádající Destinační agentury Dolní Poohří. Úspěšné literární práce chce agentura představit čtenářům v rámci podzimního Týdne knihoven. „Podle množství a kvality prací zvážíme vydání sborníku,“ doplnila ředitelka.

Cílem oslav je připomenout význam řeky v životě našich předků i v současnosti. První písemná zmínka o Ohři pochází z roku 805 a popisuje cestu římského císaře Karla Velikého.  Součástí oslav bude putovní výstava, kde budou moci návštěvníci na fotografiích a mapách porovnávat historickou a současnou podobu řeky a okolí, a také vydání knihy bájí a pověstí spojených s řekou. Celoroční oslavy začnou 18. dubna u pramene Ohře v německých Smrčinách. Největší slavnost je naplánována na 27. června na kadaňské nábřeží Maxipsa Fíka, o programu budeme včas informovat. „Na naši výzvu postupně reagují další města a spolky a připojují se k oslavám. Nejnověji je to třeba ZUŠ Louny, město Libochovice a spolek Stopy Skupice,“ dodává Libuše Novotná Pokorná.