e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kouzelný svět filmového plátna na jevišti

publikováno: 16.4.2015, kategorie: Divadlo a film, autor: Ivana Bonaveturová

Sdílet: facebook twitter google+

Divadlo rozmanitostí v Mostě představí dětským divákům v sobotu 18. dubna novou inscenaci Tinův neuvěřitelný příběh. Výpravná loutková inscenace plná kouzel a triků je určena pro divákům všech věkových kategorií od tří let. Podle autora, režiséra Jakuba Folbarčného, se nejvíc blíží žánru fantasy a bourá jazykové i divadelní bariéry.

Inscenace Tinův neuvěřitelný příběh specifická především tím, že bourá jazykové a jiné divadelní bariéry. V celém představení se prakticky téměř nemluví, ale výrazně se pracuje s hudební, zvukovou a výtvarnou složkou. Dominantní je důraz na precizní loutkohereckou práci a animaci. Všechny výrazové prostředky vytváří téměř filmovou iluzi, a inscenace, spadající do žánru fantasy, je otevřená pro diváka jakéhokoliv věku, který se nechá vtáhnout do světa fantazie, která je zdrojem tématu, příběhu, ale také klíčem k jeho vnímání a rozuzlení. 

Hlavní postavou příběhu je malý chlapec Tino. Při školní návštěvě kina nechce odejít dříve, než skončí filmové titulky. Všichni na Tina zapomenou a chlapce zláká kouzelné filmové plátno. Ocitne se v tajuplném světě, kde zažívá se svým věrným průvodcem, papouškem Zakem, neuvěřitelná dobrodružství, potkává nadpřirozené bytosti, ale také poznává vlastní schopnosti a vlastnosti. Tino i Zak zjišťují, že pokračovat dál v cestě fantastickým labyrintem je stále lákavější, ale současně není jednoduché najít cestu zpět.

Inscenaci režíroval v Mostě hostující Jakub Folvarčný, režisér, výtvarník, loutkář, textař, básník a zpěvák, který taktéž vytvořil návrhy scény, kostýmů a loutek. Hudbu složil Tomáš Alferi, hrají Jitka Raková, Tereza Karásková, Ivana Čurdová, Kamila Čondlová, Pavel Zikmund, Vít Levinský, Adam Šmejkal.

Premiéra se koná v sobotu 18. dubna od 17,00 hodin, už od 10,00 hodin je možné vidět předpremiéru.