e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Strupčičtí možná pokřtí Václavák

publikováno: 16.4.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Pojmenujte si svou ulici, vybízí občany obecní úřad ve Strupčicích na Chomutovsku. Hlasování o možných variantách bude probíhat na webových stránkách obce, výsledky bude schvalovat zastupitelstvo. Důvodem pojmenování ulic je prudký rozvoj obce.

„Pojmenování bude mít praktický přínos, a to především pro firmy a pro nové občany,“ vysvětluje důvod akce strupčický starosta Luděk Pěnkava. Dopravci jako je Česká pošta nebo PPL, plynaři, elektrikáři už například nebudou hledat adresu „Strupčice 52“, ale „Hošnická 52“. Orientace v obci tak bude už od léta jednodušší, díky cedulím na sloupech a informačních mapách v ulicích.

Názvy budou ale jen orientační, aby si Strupčičtí kvůli změně adresy bydliště nemuseli vyměňovat doklady. Zatím jsou zveřejněny návrhy vzešlé od zastupitelů, ale vlastní iniciativě se meze nekladou. „Šli jsme nejjednodušší cestou, aby byly názvy ulic logické. Ulice směrem na Hošnice by se mohla jmenovat Hošnická, ta, co vede k výsypce Holešická, u sportovního areálu Sportovní, Kostelní…,“ vyjmenovává návrhy jmen starosta Pěnkava.

Na lidech také bude navrhnout název pro náves, která byla v roce 2010 zrekonstruována a ozdobena sochou sv. Václava. Může se tak stát, že v létě se už budou Strupčičtí procházet po Václaváku, aniž by museli překročit hranice své domovské vsi.

Speciální tip má starosta na jednu z ulic poblíž bývalého JZD. Název Nohelova ulice má uctít památku slavného občana. „Za první republiky to byl statek, patřil rodině pana Nohela. Byl to Žid a první Čech, který se usadil v tehdy německých Strupčicích. Jeho rodina musela před válkou v roce 1939 utéct do Ameriky. A nedávno jsme se dozvěděli, že z jednoho z jeho synů se stal významný vědec a výzkumník v oboru matematiky,“ vysvětluje Luděk Pěnkava.

Strupčice se během posledních osmi let rychle rozrostly, přibylo tu téměř padesát nových domů, v současné době je tu třináct ulic. Dle Českého statistického úřadu měly Strupčice k počátku roku 2011 729 obyvatel, v roce 2004 jich tu žilo o sto méně, 622.