e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zítra do Žatce doputují Poutníci

publikováno: 16.3.2016, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Dobrá zpráva pro příznivce country v Žatci: přijedou Poutníci. Zahrají ve čtvrtek 17. března v 19,00 hodin v divadle. Slavná brněnská kapela, kterou si už neodmyslitelně fandové spojují s písněmi jako Panenka, Napsal jsem jméno svý na zdi, Až uslyšíš hvízdání, ale taky Telegraf Road a Tažní koně. Tedy skladby, které napsal nebo aspoň otextoval Robert Křesťan, největší a nejdůležitější postava Poutníků v jejich historii.

První vystoupení dnes již legendární kapely hrající bluegrass a country, se konalo 4. 12. 1970. Tehdy měla každá folk a country kapela před sebou velký cíl - probojovat se do celostátního finále Porty: to se Poutníkům brzy podařilo. 

V roce 1979 se Poutníci rozrostli o tři skvělé muzikanty, z nichž ten nejdůležitější byl bandžista skladatel a zpěvák Robert Křesťan. Skupina se začátkem osmdesátých let ustálila a začala vozit  trofeje z mnoha přehlídek, ale hlavně vítězí i na Portě v letech 1981 až 83 a 87. Přes všechny úspěchy první vlastní deska jim vyšla až v roce 1987 a teprve o rok později se dali na profi dráhu. A to v sestavě: kapelník, kytara František Linhárek, banjo, zpěv Robert Křesťan, banjo, housle a saxofon Luboš Malina, kytara, zpěv Zdeněk Kalina, mandolína Jiří Plocek, kytara Mirek Hulán, kontrabas, zpěv Jiří Pola a konferenciér Josef Prudil. Tato sestava vydala pět CD, navštívila spoustu zemí Evropy a dostala dvakrát ocenění za nejlepší neamerické CD roku v USA.  V roce 1991 odešli Luboš Malina a Robert Křesťan, kteří se vydali jinou cestou. 

Poutníci nepřestali existovat ani na jediný rok a tak letos slaví už 45 let existence. Na koncertech toho mnoho nevymýšlejí, hrají stále starý dobrý bluegrass a samozřejmě i skladby z období Roberta Křesťana, své rodinné stříbro. Poslední řadovou desku nahráli už v roce 2006, ale jejich činnost směřuje spíše ke koncertování.

V současnosti hrají v sestavě:  Jiří Pola - elektrický kontrabas, zpěv a kapelník, Jakub Bílý - kytara, zpěv a mandolína, Jan Máca - kytara, zpěv, mandolína, housle, Peter Mečiar - banjo, dobro, pedal steel guitar, kontrabas a basová kytara. Právě nejmladší člen kapely, který se stará o bluegrass klasiku (např. I Saw The Light ) i rokenrol  převzal i pěvecké party Roberta Křesťana a vede si víc než dobře. Dobře si povedou i příznivci tohoto žánru pokud se rozhodnou strávit večer ve společnosti brněnských poutníků.