e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O Bílinském domečku se mluví už i v Japonsku

publikováno: 16.3.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Vlasta Vébr

Sdílet: facebook twitter google+

Oddíl Kendó, při DDM Bílina, je po druhém ročníku dětského turnaje v kendó Bílinská trofej, světově proslulý. A to hlavně díky daru, který Dům dětí a mládeže dostal přímo z Japonska od pana Hyroyaki Kase. Ten členům bílinského oddílu poslal 8 kusů keikogi (kabátec), hakama (kalhoty) a šinaj. Tento dar z Japonska je poděkování bílinským členům za to, že se bojovému umění kendó věnují.

Bílinští členové oddílu kendó se minulý týden v celorepublikovém klání Bílinská trofej, kterého se účastnily týmy z Prahy, Hradce Králové a domácího oddílu z Bíliny, rozhodně neztratili.

V kategorii Kihon – pro děti cvičící méně než jeden rok obsadil Jakub Laube 3.místo. Medailové pozice v kategorii 7 – 9 let bílinští zcela ovládli. Třetí místa obsadili Jan Fizek a Martin Dunka, druhé místo Vít Máliš a prvenství získal Tomáš Červenka.V této kategorii získal ocenění Best fighting Spirit, tedy nasazení v boji a celkový dojem, bílinský Jan Fizek. Velký podíl na tom, že toto japonské bojové umění boje s mečem získává v Bílině na popularitě, mají Jana a Jindřich Ziegelheimovi, kteří bílinský oddíl vedou druhým rokem. Oba mají bohaté zkušenosti z Japonska, kde čtyři roky pracovali jako výzkumní inženýři a denně cvičili v nejrůznějších kendó klubech.

V Japonsku se kendó, nebo-li cesta mečem, vyučuje jako školní předmět a oddíl tu naleznete prakticky v každé vesnici. Zajímavé jistě je, že Japonci používají kendó jako výchovný prostředek k poslušnosti dětí.