e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Schránka z mosteckého soudu vydala po 135 letech své tajemství

publikováno: 16.2.2018, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Téměř 135 let zůstal nedotčen "poklad", který uložili naši předci do schránky v právě dokončované stavbě nového krajského soudu v Mostě. Přestože se o její existenci vědělo 40 let, otevřena byla na mosteckém magistrátu teprve včera. Co ukrývala, uvidí návštěvníci v mosteckém muzeu ještě letos.

Slavnostní otevření historické schránky z budovy soudu se odehrálo za asistence množství kamer a fotoaparátů. Její obsah před novináři postupně odhalovali ředitel mosteckého muzea Michal Soukup, ředitel mosteckého archívu Martin Myšička a primátor Mostu Jan Paparega.

most_otevreni_schranky_2.jpgPrvní listiny, ručně psané, informovali o slavnostním dni, kdy došlo k uložení schránky. Dále se našlo několik fotografií města a řada snímků představitelů Mostu, včetně portrétů tehdejšího starosty Carla Pohnerta a jeho "milované manželky", jak stálo v popisce. Nechyběly bankovky a mince a dokumenty tehdejší doby - třeba hřbitovní či vodovodní řád, rozpočet města na rok 1883, voličský seznam či soupis zastupitelů města. Ve schránce byly založeny také tehdejší noviny. Unikátem je ručně psaný spisek o stavbě krajského soudu, jehož autorem je tehdejší městský sekretář, zajímavostí pak návod na ochranu proti zápalu plic. Na samém dně se pak našel i seznam uložených věcí. 

Jak dokládá i obsah schránky, uzavřena byla 4. října 1883 při slavnosti uložení závěrečného kamene stavby krajského soudu v Mostě. Jeho reprezentativní budova byla postavena na 1. náměstí a zbořena kvůli ní byla renesanční radnice. V letech 1977 a 1978 byla při likvidaci starého Mostu zbořena také budova krajského soudu. Tehdy byla nalezena včera otevíraná schránka. 

Je to až neuvěřitelné, že čtyřicet let nikoho nezajímalo, co ukrývá. "Schránka byla dlouhá léta součástí muzejní dokumentace, ale nikdy nedošlo k jejímu otevření a prozkoumání," říká k tomu ředitel muzea Michal Soukup. Podle něj bylo zřejmě na vině současné stěhování muzea ze starého Mostu do náhradních prostor v novém městě. Ani po druhém stěhování v roce 1981 na ni nedošlo a pak už se na ni zřejmě zapomnělo. Nyní na ni pracovníci narazili díky mimořádné inventarizaci. 

Podle obou přítomných historiků má velkou historickou hodnotu a obsahuje celou řadu originálů, o jejichž existenci se dosud nevědělo. "Unikátní je zejména množství fotografií. Musíme si uvědomit, že v té době byla fotografie ještě vzácnou a velmi drahou záležitostí," řekl Martin Myšička. Jak doplnil Michal Soukup, obsah schránky ukazuje, že šlo o velmi významnou a slavnostní událost, a ti, kteří se na ní podíleli, chtěli uchovat vzpomínku pro budoucí generace. Dodejme ještě, že si tehdejší vedení města zvolilo i významný den - jmeniny císaře Františka Josefa I., jak se ostatně na jedné z dochovaných listin připomíná.

A kdy uvidí poklad veřejnost? "V souvislosti s letošním výročím založení muzea předpokládám, že vystavíme nález někdy v druhé polovině roku," prozradil ředitel muzea, jež si letos připomíná 180 let od svého založení. Podle archiváře jsou listiny v dobrém stavu, nicméně zásah restaurátora budou potřebovat.