e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkov má nové muzeum nazvané Školákova pouť

publikováno: 16.1.2023, kategorie: Pro děti, autor: Vladimír Vacula

Sdílet: facebook twitter google+

V Jirkově se otevřelo zcela nové muzeum, v němž mohou návštěvníci nahlédnout do historie školství. Školákova pouť vznikla v Základní škole Krušnohorská. Vystavuje předměty z období konce 19. století až po rok 1989. Přístupné je nejen školákům, ale i široké veřejnosti.

„Expozice je věnována nejenom žákovi, ale také všemu, čím byl ve škole obklopen,“ vysvětluje zdejší učitelka Magdalena Nováková st., v jejíž hlavě se nápad zrodil.

Součástí výstavy jsou dobové učebnice, sešity, školní pomůcky nebo škamna. Protože žáka provází vzdělávacím procesem především učitel, dostává návštěvník jedinečnou možnost nahlédnout i do této profese. Seznamuje se tu tedy s četnými metodickými předměty, jakými jsou např. výukové plakáty, příručky, různé druhy technických zařízení. Výstava je doplněna o fotografie a obrázky tříd i kolektivů napříč již zmíněnému časovému údobí.

K nejzajímavějším exponátům patří opis maturitního vysvědčení (1872), Časopis pedagogický Škola a život (1875), gramofon na kliku s šelakovou deskou nebo také kompletní pionýrský kroj, učitelský dederonový plášť anebo Slib socialistického učitele.

Muzeum je určené jak široké veřejnosti, tak především učitelům a jejich svěřencům. Kdo se bude chtít učit přímo v muzeu, dostane kompletní komentář a pracovní listy pro různé věkové skupiny.

Pro zájemce o zhlédnutí výstavy byl na webu školy vytvořen rezervační systém, kde se mohou objednat na určitý den a hodinu, nebo zavolat do školy a domluvit si návštěvu přímo.