e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vzpomínka na osvoboditele sedláků v žateckém muzeu

publikováno: 16.1.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První letošní výstavou připomene žatecké regionální muzeum osobnost Hanse Kudlicha, zvaného osvoboditel sedláků. Právě v Žatci stál od roku 1890 jeden z četných Kudlichových pomníků. Výstava se otevře ve čtvrtek 16. ledna ve Staré papírně.

Putovní výstavu připravilo Oblastní muzeum v Chomutově ve spolupráci se spolkem Freundeskreis Bauernbefreier e. V. ke stému výročí úmrtí Hanse Kudlicha. „Na 25 výstavních panelech představíme život H. Kudlicha, osvobození sedláků, revoluční události roku 1848 v Rakousku a celé Evropě, literaturu a památníky postavené na jeho počest v Rakousku, Německu, USA a hlavně v České republice. Jeden z jeho pomníků stával i v Žatci v místě pod starou kartonážkou nad dnešním kruhovým objezdem u Lidlu a čtyři desky z něho uvidíte ve vestibulu Staré papírny, kam byly v dubnu 2016  převezeny z hlavní budovy muzea“, nastínil obsah výstavy Ing. Martin Čížek, pracovník pro styk s veřejností. 

Výstava bude ve Staré papírně otevřena ve čtvrtek 16. ledna v 17,00 hodin a potrvá do 28. března 2020.

Hans Kudlich pocházel z rodiny sedláka ze Slezska a studoval ve Vídni práva. Během studií se zapojil do revolučních událostí roku 1848 a při jedné demonstraci byl zraněn. Hned poté vstoupil do vysoké politiky a v pouhých 24 letech byl zvolen do říšského sněmu. V červenci roku 1848 podal návrh na zrušení roboty a v září téhož roku byla skutečně robota zrušena zákonem. Byť nebyl jediným, kdo měl na tomto zásadním aktu podíl, byl nazýván osvoboditelem sedláků a zejména v německy mluvících regionech byl oslavován. Řada pomníků vznikla ještě za jeho života, což je případ i toho žateckého. Politické poměry však z Kudlicha učinily vyhnance, žil v USA, odkud se vrátil až v 70. letech 19. století. Zemřel v Americe roku 1917. Kudlichův pomník vydržel v Žatci do roku 1948.