e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Gotická hudba rozezní gotický hrad na počest krále Karla IV.

publikováno: 16.1.2016, kategorie: Hudba, autor: Eva Břeňová

Sdílet: facebook twitter google+

Gotická hudba rozezní 20. ledna původně gotický Hrad Litoměřice. Koncertem nazvaným Flos Florum zahájí Centrum cestovního ruchu Litoměřice sérii vzpomínek na Otce vlasti. Rok 2016 se totiž i v Litoměřicích ponese v duchu oslav 700. výročí, které uplyne od narození krále českého a císaře římského Karla IV. 

V pořadu Flos Florum, který začíná v 18,00 hodin a již nyní je možné zakoupit vstupenky v recepci hradu (80 Kč), zazní skladby z rukopisu Vyšebrodského a jiných rukopisů z počátku 15. století, výběr z Jistebnického kancionálu, renesanční písně Johna Dowlanda, kompozice D. Scarlattiho, L. Bernátha a dalších autorů. Stane se tak v podání loutnisty Jindřicha Macka a akordeonistky Jitky Baštové.

Název programu, vytvořeného k památce 700. výročí narození Karla IV., vychází z názvu dvouhlasé písně Květ mezi liliemi, která pochází z rukopisu z počátku 15. století. „Projekt nabádá k zamyšlení a návratu k historii, je provázen slovem přibližujícím posluchačům také dobu vzniku skladeb. Gotická hudba je podána v moderním pojetí nástrojového obsazení, v netypickém souznění koncertního akordeonu a loutny,“ uvádějí autoři. Sólové kompozice jsou vybrány tak, aby zachovaly historický rámec pořadu, ale zároveň předvedly technicky náročnější a vyspělejší party obou umělců. Během koncertu zazní i originální hudba slovenského autora pro tyto dva nástroje z roku 2013, neboť suitu o čtyřech částech věnoval právě renesančním skladatelům.

„Král Karel IV. je významná historická osobnost úzce spjatá i s městem Litoměřice, v němž položil základy vinařství. Tímto pořadem chceme návštěvníkům nabídnout výjimečný kulturní zážitek a zároveň zahájit sérii pořadů, jež v roce 2016 připomenou výjimečného panovníka,“ uvedla ředitelka CCR Litoměřice Anna Matulová.