e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Víte, co zažehlo třicetiletou válku? Připomene to poštovní razítko

publikováno: 15.12.2017, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Před 400 lety byla v podkrušnohorském Hrobu zažehnuta třicetiletá válka. Výročí připomíná během prosince Česká pošta, která vydala na podnět Českojiřetínského spolku příležitostné razítko a pamětní list s datem 11. prosince. Razítko bude k dispozici až do 22. prosince.

Zboření protestantského kostela v Hrobu byla událost, která přispěla k rozpoutání jednoho z nejdéle trvajících válečných konfliktů na evropské půdě. V Hrobu stál od roku 1614 první protestantský kostel v Čechách, měl však krátké trvání. Na příkaz arcibiskupa Jana III. Lohelia a momentálního majitele obce Hrob byl 11. prosince roku 1617 srovnán se zemí ozbrojeným oddílem oseckého hejtmana. Vypálení a zboření kostela v Hrobu, a také v Broumově, znamenalo porušení Rudolfova Majestátu o náboženské svobodě a vedlo ke známé druhé pražské defenestraci.

Defenestrace pražských místodržících 23. května 1618 byla demonstrativním aktem odporu českých stavů vedených Jindřichem Matyášem Thurnem proti porušování Rudolfova majestátu. Zahájila české stavovské povstání a tím i třicetiletou válku. Při této akci byli z oken Pražského hradu vyhozeni královští místodržící Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka a Jaroslav Bořita z Martinic spolu s písařem Filipem Fabriciem. Událost, která se nakonec obešla bez obětí na životech, je zachycena na malbě v ambitech baziliky Panny Marie Bolestné v Bohosudově. 

Významnou událost připomíná aktuální číslo Krušnohorských novin, které vyšlo v listopadu letošního roku. Na podnět vydavatele Krušnohorských novin - Českojiřetínského spolku zajistila Česká pošta příležitostné razítko ke 400. výročí zboření protestantského kostela v Hrobu, k používání ve dnech 11. – 22. prosince 2017. Razítko navrhl akademický malíř Petr Foltera ve spolupráci s akademickým malířem Janem Kavanem, který byl autorem známky k letošnímu výročí mosteckého kostela. Česká pošta k výročí vydává pamětní list s datem 11. prosince 2017. V obrazu razítka je půdorys zbořeného kostela, jehož základy byly znovu odhaleny až roku 1913, a znak města Hrobu.?

Připraveno s využitím informací Krušnohorských novin. Další zajímavé informace o sporu katolíků a protestantů v Hrobu a jeho následcích se dočtete zde.